Bizarno

Bi jedli izdelke iz človeškega mleka?

U.K.
29. 11. 2017, 07.00
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 07.12
Deli članek:

Umetnica z Reke pravi, da ne razume, zakaj je v redu piti kravje in kozje mleko, človeškega pa ne.

Facebook
Mlada umetnica je vsekakor šokirala javnost.

Reška umetnica Tajči Čekada je hrvaško javnost precej razburila s svojim najnovejšim projektom. Zbrala je namreč 13 dojilj, od njih pridobila osem litrov mleka ter iz tega napravila napitke in namaze. Kot ekološko pridelano človeško mleko pa so ga prodajali v prodajalni v Labinu (hrvaška Istra). Naprodaj so bili mleko, imenovano EkoEko, čokoladni namazi Ekotela, napitki s človeškim mlekom ter hladni napitek EkoCaffe iz kave in svežega človeškega mleka. Umetnica je tudi posnela video o tem, kako je prišla do mleka. »V prvem delu videa boste videli, kako sem pridobila mleko. Obiskala sem ženske z območja Istre in bližnje okolice. V drugem delu si lahko ogledate pripravo proizvodov, v tretjem in četrtem delu pa, kako so se proizvodi odrezali pri kupcih,« je povedala Čekadova.

Facebook
Izdelki iz človeškega mleka so marsikoga šokirali.

Največja težava

Mlada umetnica je dejala, da je bila največja težava pridobiti mleko. »V glavnem sem dojilje našla na facebooku,« je povedala. Objavila je tudi oglas, v katerem je zapisala, da išče mleko, ne da bi pojasnila, zakaj točno. »Ogromno je žensk, ki imajo presežek mleka in ga morajo vreči stran. Večina dojilj se mi je oglasila, ker so bile prepričane, da imam otroka, a nimam lastnega mleka. Mnoge so mislile, da imam raka, saj je zdaj popularna teorija, da človeško mleko pomaga pri rakavih obolenjih.« Ko jim je povedala, za kaj gre, so se sicer mnoge umaknile, 13 pa jih je privolilo v sodelovanje.

Cilj projekta

Čekadova pravi, da želi s tem projektom pokazati odnos do mleka. »Kozje in kravje mleko je biološko namenjeno teletom in kozličkom ter za človeško telo pravzaprav sploh ni primerno. Človeško mleko pa je dejansko namenjeno človeku.« Njen projekt je seveda povzročil precej zgražanja, a je povedala, da je bilo po drugi strani veliko ljudi pozitivno presenečenih nad izdelki: »Večina tistih, ki so izdelke pokusili, je dejala, da so zelo okusni.« Umetnica ima v nekem smislu prav, saj številni znanstveniki in prehrambni strokovnjaki poudarjajo, da kravje mleko ni prav zdravo za ljudi, a kot se pri prehrani pogosto dogaja, ga spet drugi hvalijo in priporočajo.

Facebook
Tajči je predvsem želela videti odziv obiskovalcev.

Mleko krade otrokom

Mnogi so umetnico obtožili, da ni prav, da jemlje mleko od žensk in ga tako jemlje tudi dojenčkom, ki jim je sicer namenjeno. Vendar je umetnica izpostavila, da gre za presežek mleka, ki bi ga ženske tako ali tako vrgle stran. Poleg tega poudarja, da gre za umetniški projekt, in ne za proizvodnjo. Mnogi so namreč verjeli, da bodo izdelki dostopni širši množici.