Misteriji

Umori prostitutk ob reki Temzi

Urban Klančnik
25. 11. 2017, 07.30
Deli članek:

V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je London pretresla serija umorov prostitutk. Morilec je njihova gola trupla odvrgel ob reko Temzo.

arhiv
Vse žrtve so bile prostitutke in mnogi verjamejo, da je primer zaradi tega ostal neraziskan.

Mediji so neznanega storilca poimenovali Jack the Stripper, kar je izpeljanka imena zloglasnega Jacka Razparača (Jack the Ripper). Stripper je namreč vse svoje žrtve slekel ali pa so se same, preden jih je umoril.

arhiv
Umore so preiskovali detektivi urada Scotland Yard.

Prva trupla

Leta 1959 so policisti pri rutinski kontroli na severnem obrežju reke Temze (Chiswick) našli truplo Elizabeth Figg. Območje je bilo znano po tem, da so prostitutke tja vodile svoje stranke. Njena obleka je bila strgana, sledi na njenem vratu pa so kazale, da je bila zadavljena. Patolog je ocenil, da je bila umorjena 17. junija okoli ene ure ponoči. Čeprav so policisti prečesali okolico, niso nikoli našli njenih spodnjic in so domnevali, da jih je morilec vzel kot trofejo. Osmega novembra 1963 so policisti odkrili truplo Gwynneth Rees – odvrženo je bilo na smetišče v bližini reke. Bila je gola, le na desni nogi je imela nogavico. Drugega februarja 1964 so našli še truplo Hannah Tailford. Bila je zadušena, morilec pa ji je v usta zatlačil njene spodnjice. Osmega aprila 1964 so nedaleč od kraja, kjer so našli nesrečno Hannah, našli še truplo Irene Lockwood. Šele takrat so policisti začeli povezovati umore in ugotovili, da iščejo serijskega morilca. Irene je bila v času umora noseča. 

Štiriindvajsetega aprila 1964 so odkrili truplo Helen Barthelemy in z njim so policisti našli tudi prvi oprijemljiv dokaz. Šlo je za barvo, ki se uporablja v avtomobilski industriji. Začeli so pregledovati bližnja podjetja in posameznike, ki so uporabljali takšno barvo, vendar preiskava ni prinesla zadovoljivih osumljencev. Štirinajstega julija 1964 je bilo odkrito truplo Mary Fleming in tudi na njem so našli sledove barve. Očividci so povedali, da so videli, da je Frances Brown sedla v avtomobil s stranko 23. oktobra 1964, dva dni kasneje pa so našli njeno truplo. Priče so dale bežen opis osumljenca, ki naj bi Frances pobral s sivim ford zephyrjem. Šestnajstega februarja 1965 so našli še truplo Bridget O'Hara, ki je bila pogrešana od 11. januarja. Tudi na njej so bili sledovi barve in tokrat so našli izvor. Kot kaže, je morilec trupla za nekaj časa shranil v bližnjem električnem transformatorju.

arhiv
Tako naj bi izgledal morilec imenovan Jack the Stripper.

Preiskava

Primer je vodil John Du Rose s Scotland Yarda in njegovi detektivi so zaslišali skoraj 7000 potencialnih osumljencev. V nekem trenutku so s Scotland Yarda sporočili, da so zožali število osumljencev na 20, nato na deset in nazadnje na tri, a v zvezi s primerom niso nikogar aretirali. Po tej objavi so se umori prenehali. Pojavila so se ugibanja, da je morilec iz višjih, celo političnih krogov. Znano je bilo tudi, da so bile nekatere žrtve vpletene v podzemne zabave in snemanje pornografskih filmov. 

Afera Profumo

Po nekaterih teorijah naj bi bili vsaj dve žrtvi povezani z afero Profumo iz leta 1963. Šlo je za politični spolni škandal. Torijski vojni minister John Profumo je namreč imel afero z 19-letnim modelom Christine Keeler, ona pa naj bi imela tudi razmerje s sovjetskim pomorskim atašejem (in vohunom) Evgenijem Ivanovom. Britanska tajna služba MI5 je poskušala prepričati Keelerjevo, da pregovori Ivanova, naj prebegne. Da bi se to zgodilo, naj bi organizirali orgijo, pri kateri naj bi bili prisotni tudi Francis Brown in Hannah Tailford. Po eni teoriji naj bi bila navzoča tudi preostala dekleta.

arhiv
Vsa trupla so našli v bližini reke Temze.

Osumljenci

Sedemindvajsetega aprila 1964 je 57-letni Kenneth Archibald, oskrbnik v teniškem klubu Holland Park, vstopil na policijsko postajo v Notting Hillu in priznal, da je umoril Irene Lockwood. Obtožili so ga umora, a je nato vse skupaj zanikal in porota ga je spoznala za nedolžnega. Preprosto ni bilo dokaza, ki bi ga povezoval z umorom. Med osumljenci se je znašel tudi moški, imenovan Mungo Ireland, ki je bil varnostnik iz Škotske. Mungo je še v času preiskave storil samomor, kasneje pa se je izkazalo, da je bil v času umora O'Harove na Škotskem. Leta 2001 je nekdanji gangster Jimmy Tippett dejal, da verjame, da je dekleta moril boksarski šampion Freddie Mills. »Govoril sem tako z gangsterji kot s policijo in vsi so mi dejali, da je prostitutke moril Freddie,« je povedal Jimmy. Dodal je, da naj bi bil Mills spolni sadist, ki je užival v povzročanju bolečine. »To je bilo splošno znano. Vsakič, ko so našli truplo, so ljudje v okolici dejali: oh, Mills je spet eno ubil.« Tudi drugi gangsterji naj bi večkrat povedali, da vedo, da je dekleta ubijal prav on. Mills je bil tudi obtožen umora novinarja, ki je raziskoval povezavo med njim in Jackom the Stripperjem. Millsa so našli mrtvega julija 1965, takrat ko so se umori prenehali. Storil naj bi samomor s strelom v glavo. Po drugi teoriji naj bi bil morilec v resnici policist. Po nekaterih virih naj bi bil to celo višji detektiv Tommy Butler, ki je umrl leta 1970. A najverjetnejši morilec je Harold Jones, obsojeni morilec iz Walesa. Jones je leta 1921 umoril dve dekleti v mestu Abertillery v Walesu. Star je bil 15 let, zato ni bil obsojen na smrt. Dvajset let pozneje so ga izpustili iz zapora zaradi lepega vedenja in preselil se je v Fulham (London). Umori prostitutk so bili zelo podobni umorom dveh deklet v Walesu. Tommy sicer v času preiskave ni bil nikoli osumljen kot storilec.