Bodite pazljivi

Zdravju nevarna obutev in perilo

R.V.
19. 11. 2017, 17.00
Deli članek:

Vedno smo radi videti urejeni, a lepo ni vedno tudi zdravo. Da smo videti brezhibni, mora naše zdravje pogosto plačati visoko ceno. Tudi takrat, ko mislimo, da je to skoraj nemogoče.

Dreamstime
Visoke pete so tudi vzrok za grdo telesno držo in dolgoročno za nezmožnost hoje po ravnem brez pet.

Škodljivost visokih pet ni neko novo odkritje, a se jim kljub temu ženske nočemo odpovedati. Zato stiskamo zobe skozi vse žulje, kurja očesa in otiščance, se borimo s trdo kožo in deformacijo nožnih prstov.

Dreamstime
Hoja v balerinkah je nadvse naporna za ahilovo peto, močno pa vpliva tudi na ploska stopala.

Spodnje perilo iz sintetičnih materialov raje nadomestite z bombažnim.

Ko čevlje po dolgem dnevu sezujete, vas zaradi otrdele ahilove pete boli v gležnju, zaradi krajše mečne mišice težje hodite, če ne stojite na prstih, močno pa vas boli tudi v križu, ker se med hojo v visokih petah teža telesa prenese na prste namesto na celotno stopalo.

Perilo za oblikovanje postave
Strokovnjaki opozarjajo, da gre pri tovrstnem perilu za učinek steznika, ki pritiska na vaše drobovje, želodec, črevesje in mehur, zaradi česar lahko sledijo napihnjenost, bolečine v predelu trebuha in pogostost plinov.

KAJ PA BALERINKE?

Kot bolj zdrava alternativa visokim petam že nekaj časa veljajo balerinke. Če ste se tolažili s to mislijo, ste se tolažili z napačno. Raziskave so pokazale, da so balerinke obuvalo, ki našim stopalom ne nudi zadostne opore. Kadar jih nosimo, se pogosto zdi, da bi nam lahko zdrsnile s stopal, zato med hojo pogosto upogibamo prste. Zaradi tega po dolgotrajni nošnji naši koraki postajajo krajši, naša stopala pa nekoliko usmerjena navzven.

TANGICE

To spodnje perilo se prilega tesno ob zadnjiku in presredku, zaradi potenja, vlage, vročine, sedenja ali več gibanja pa se drgne ob kožo, ki je na tem predelu izredno tanka in občutljiva, kar lahko privede do razdraženja, vnetja ali celo hemoroidov.

Dreamstime
Prepogosto nošenje tangic iz sintetičnih materialov vodi v razdraženost kože ali celo do hemoroidov.

Dreamstime
Tovrstno perilo lahko povzroči inkontinenco, težave z zgago, želodčno kislino in celo z dihanjem.