Preizkusite trike

Riž je izredno poceni sredstvo za čiščenje

zf
13. 11. 2017, 07.00
Deli članek:

Žitarica, ki je k nam priromala po svilni poti iz daljne Azije, je tudi med Evropejci postala priljubljena. Danes si jedilnika brez riža skorajda ne predstavljamo več. A je več kot živilo.

Dreamstime
Riž je uporaben tudi za čiščenje domačih mešalnikov.

Vsestranska žitarica, ki vsebuje malo kalorij, vendar hitro nasiti, ni uporabna le v kulinariki, temveč jo je smiselno uporabljati tudi širše. Riž po navadi skuhamo kot prilogo ali iz njega pripravimo rižoto. Odličen je tudi kot dodatek v juhah in še boljši pri pripravi sladic. Možnosti v kulinariki je ogromno, a tokrat nas zanimajo drugi načini njegove uporabe.

OČISTITE MEŠALNIK

Če boste mobilni telefon ali katero drugo napravo, ki je padla v vodo, čez noč postavili v riž, bo ta iz nje posrkal vodo in poskrbel, da bo ponovno delovala. 

Mešalnik za smutije in druge elektronske mlinčke z noži boste zelo težko očistili le s hladno vodo. Ostanki hrane in kave pa lahko ob ponovnem mletju okus živil precej spremenijo in celo pokvarijo. Svetujemo vam, da se namesto s krpo in vodo lotite čiščenja z rižem. V mlinčku, potem ko ste mešalnik uporabili in obrisali do suhega, zmeljite pol skodelice riža. Ta bo odstranil vse ostanke, ki so se skrili v reže in kotičke mešalnika, prav tako bo nase vezal vlago in morebitne maščobe. V očiščenem mlinčku pa lahko pripravljate tudi riževo moko, ki je uporabna predvsem za paniranje in zgoščevanje.

PREPREČITE RJAVENJE

Vrečke z rižem postavite vlažne prostore in preprečite, da bi se zaradi vlage pojavila plesen. 

Riž odlično zaščiti kovinske predmete. Zato vam svetujemo, da manjšo skodelico ali vrečko iz blaga, ki ste jo napolnili z rižem, postavitev v prostor, kjer je veliko vlage, v njem pa so shranjeni tudi kovinski predmeti, ki bi lahko začeli rjaveti. Priporočljivo je, da riž vsaj enkrat na mesec zamenjate. Vrečke z rižem bodo posebej koristne v vlažnih in mokrih dneh, ki prihajajo. Čez noč jih dajte v premočeno obutev in v prostore, kjer hranite jakne, dežnike in podobno, ter poskrbite, da se v njih ne bo nabirala vlaga. Vaši čevlji pa bodo do jutra, ko jih boste ponovno želeli obuti, že suhi.