Žlica zdravja

Žito, ki se mu spremeni ime, potem ko ga oluščijo

Z.F.
12. 11. 2017, 21.00
Deli članek:

Pozabljeno in prezrto žito je polno koristnih snovi, ki so za naše zdravje in razvoj še kako pomembne. Spoznajte ga in pripravite okusne dobrote. Poskrbite za drugačne zajtrke, izvirna kosila in lahke večerje.

Dreamstime
Ješprenjeva solata je lahko odlična samostojna jed, pa tudi priloga.

Ječmen je v preteklosti veljal za eno od najbolj razširjenih in poznanih žit, ki je po količini prevladalo celo pšenico. Gojili so ga za hrano konjev, pa tudi ljudi. Ješprenj je za uživanje primeren zaradi višjih vrednosti nenasičenih maščobnih kislin. Je edino žito, ki znižuje holesterol v krvi. Bogat je z vitaminoma B in E; slednjega ima največ od vseh žit. Uporabni so zrnje in otrobi, zrnje je lahko tudi predelano v kosmiče. Ali ste vedeli, da ječmen med luščenjem spremeni ime? Po luščenju in obdelavi zrnja postane ješprenj.

Pet gramov ječmena vsebuje enajstkrat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča.

Ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko.

Ješprenjeva enolončnica

Za pripravo te odlične in močne enolončnice bomo potrebovali dve uri in pol, a rezultat bo več kot odličen.

Potrebujemo: 0,5 kg govedine, narezane na kocke, veliko čebulo, 100 g sušenih gob, 3 stebla zelene, 3 stroke česna, timijan, lovorov list, 1,5 dcl rdečega vina, 1 l jušne osnove, skodelico ješprenja, sol, poper, majaron.

Priprava: govedino počasi prepražimo, da porjavi. V drugi posodi prepražimo sesekljano čebulo, gobe (do zlato rjave barve) in zeleno. Dušimo do mehkega. Zelenjavo razmaknemo in na sredini ponve na hitro prepražimo še česen. Zalijemo z vinom, dodamo meso, začimbe in jušno osnovo. Počasi kuhamo eno uro, dodamo ješprenj in kuhamo še 45 minut. Ko je meso mehko, je pripravljena. Namesto mesa lahko uporabimo tofu ali krompir.

Ješprenj postane po daljšem kuhanju ali namakanju sluzast in je zaradi tega pomembna prehrana želodčnih bolnikov. Bolniki bi ga morali uživati vsaj enkrat dnevno.

Ješprenjeva solata

Ljubitelji zdrave prehrane bodo navdušeni nad to preprosto, a odlično solato.

Potrebujemo: 15 dag ješprenja, 1 dl kisle smetane, jabolčni kis, olje, čebulo, kisle kumare, hruško, trdo kuhano jajce, sir feta, drobnjak, peteršilj, sol, poper.

Priprava: Ješprenj skuhamo do mehkega in ohladimo. Vsujemo ga v večjo skledo ter dodamo smetano, narezane čebulo, kumare, hruško, jajce in feto. Solimo, popramo, zalijemo s kisom in oljem ter premešamo. Okrasimo z drobnjakom in peteršiljem.

__________________________________

SUPER 3

JEČMENOVA KAVA: Prazen ječmen predstavlja nadomestek kave in je kot tak najbolj zdrav črni napitek. Ima osvežilne lastnosti, ki na organizem učinkujejo očiščevalno.

KORISTNE LASTNOSTI: Na telo učinkuje protivnetno, odvajalno, obnavlja prebavo. Priporočljiv je pri zaprtju, hemoroidih, vnetju ledvic …

VSEBNOSTI IN DELOVANJE: Poleg kalcija ter vitaminov B, C in E vsebuje še veliko železa in mineralov. Pomaga pri artritisu, astmi, težavah z ledvicami, sladkorni bolezni …