Razbijamo mite

Kako pa vi polnite svoj mobilnik?

Z.F.
11. 10. 2017, 21.25
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.41
Deli članek:

Koliko časa, kje, kako in kdaj polniti mobilni telefon, je dilema mnogih. Seveda je teorij veliko, vprašanje je le, katera je prava, saj si nekatere med seboj celo nasprotujejo.

Dreamstime
Telefon je bolje polniti vsak dan sproti kot pa ga izstradati do izklopa.

Baterije mobilnih telefonov so se skozi čas in napredek mobilne telefonije precej izpopolnjevale, razvijale. Danes večina mobilnih telefonov uporablja li-ionske baterije, med njimi LG, Apple, Sony … In če je nekoč veljalo strogo pravilo, koliko časa je treba telefon polniti pred prvo uporabo in kdaj ga ponovno polniti, je danes večina teh pravil skorajda utonila v pozabo. Vsi telefoni so v večini vsaj polovično napolnjeni, tako da lahko telefon uporabljate že od trenutka, ko ga kupite. Baterijo pa napolnite takoj, ko lahko. Pričakovana življenjska doba baterij je od tri do pet let, odvisna pa je od vzdrževanja in uporabe telefona.

Polnilnik drugega proizvajlaca

Če je le mogoče, se izogibajte polnilniku drugega proizvajalca, saj ti polnilniki niso optimalni in povsem sprejemljivi za vaš telefon, zato se v nekaterih primerih telefon polni dlje, v drugih je napolnjen takoj. Posebej nevarni so ponaredki. Povzročijo lahko pregrevanje telefona, v najhujšem primeru pa lahko baterija celo zagori.

Pogovor med polnjenjem?

Dreamstime
Polnjenje čez noč naj bi na dolgi rok zmanjšalo "vzdržnost" baterije.

Da je pogovor med polnjenjem nevaren in da vas lahko ubije električni tok, je bolj kot ne iz trte izvito. Seveda če uporabljate polnilnik in opremo, ki sta predpisana za vaš mobilni aparat. Strah je povzročil predvsem primer, ko je kitajsko stevardeso med polnjenjem telefona z neznanim polnilnikom ubil električni tok. Če boste uporabljali originalni polnilnik ali vsaj polnilnik priznanih in preverjenih znamk mobilnih aparatov, je strah nepotreben.

Polnjenje čez noč

Če spadate med ljudi, ki svojo »tajnico« polnijo čez noč, ne boste tvegali prezgodnje smrti mobilnega aparata, saj vaš »pametni« telefon zna postaviti meje tudi pri polnjenju. Kljub vsemu pa strokovnjaki svetujejo, da je za baterijo najbolje, če jo polnite med 40 in 80 odstotki, saj je takrat polnjenje najbolj optimalno, kvarljivost pa najmanjša.