Zbegani znanstveniki

Na Antarktiki je zazevala ogromna skrivnostna odprtina

R.T.
11. 10. 2017, 13.07
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 13.12
Deli članek:

Znanstveniki ne znajo pojasniti izvora velikanske odprtine, ki je ta mesec znova zazevala na Antarktiki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot Portugalska velika vrzel, ki so jo na Antarktiki prvič opazili leta 1970, je znova osupnila znanost. Ta še vedno ne pozna odgovora na ta skrivnosten pojav. »Izgleda kot bi nekdo zvrtal luknjo v led,« je za novinarsko hišo Motherboard dejal Kent Moore z Univerze Toronto Mississauga.

Univerza v bremnu
Skrivnostna luknja na Antarktiki, ki bega znanstvenike.

»Polynya,« kot se imenujejo območja oceanske vode sredi ledu, se je na tej lokaciji prvič pojavila leta 1970, zaznali pa so jo sateliti. Kar je v tem primeru nenavadno, je to, da se za razliko od drugih podobnih odprtin ta nahaja globoko v ledeni ploskvi, zato je morala nastati na podlagi nekih drugačnih procesov, ki jih še ne razumemo. Znanstveniki je v tistem obdobju zaradi tehnoloških omejitev niso uspeli proučiti, nato pa se do lani, ko je odprtina znova zazevala za nekaj tednov, ni več pojavila. Odprtina se je znova odprla septembra letos.

»To območje brez ledu za nas pomeni pomembno novo podatkovno točko, ki jo lahko uporabimo za potrjevanje naših podnebnih modelov. Ta odprtina, ki se je pojavila po več desetletjih, potrjuje tudi naše prejšnje izračune,« še pravi Moore.