Bogataši in siromaki

Toliko zaslužijo predsedniki držav!

Simon Rosc
4. 10. 2017, 07.00
Deli članek:

Predsednik države je pomembna figura v državi. Je oseba, ki predstavlja domovino in ima tudi največji – velikokrat sicer zgolj simbolni – vpliv. Kaj pa plača?

Mediaspeed
Borut Pahor na žaru

Pri nas je v polnem teku kampanja za predsedniške volitve. Prav nobena skrivnosti ni, za kakšne denarce svoje delo opravlja naš predsednik. Trenutno aktualni prvi mož Borut Pahor spada v najvišji plačni razred slovenskega državnega aparata. To pomeni okoli 38 tisoč evrov neto letne plače.

Siromašna plača

A plača slovenskega predsednika glede na svetovne razmere še zdaleč ni bajna, ravno nasprotno. Spletni portal therichest.com je Pahorja že pred leti uvrstil med pet najrevnejših predsednikov držav. Za njim so se uvrstili le še predsedniki Zimbabveja, Urugvaja, Afganistana in seveda tisti, ki za svoje delo praktično ne prejme nikakršne plače – »predsednik« Vatikana papež Frančišek.

Spletni portal therichest.com je Pahorja pred leti uvrstil med pet najrevnejših predsednikov držav. 

Bi pa lahko ob bok našemu vojaškemu poglavarju postavili še hrvaško predsednico, njena plača je primerljiva s plačo slovenskega predsednika, torej okoli 38 tisoč evrov.

Na drugi strani Alp je lepše

Zato pa se lahko predsedniki drugih držav pohvalijo s precej debelejšimi denarnicami. Že če pogledamo čez Alpe. Avstrijski predsednik na primer na leto zasluži 320 tisoč evrov. Njegov italijanski kolega na leto prejme 230 tisoč evrov, francoski 134 tisočakov, nemški pa 204.

1,3 milijona evrov letno prejme na svoj račun singapurski predsednik. 

Tudi plača ameriškega predsednika je še nekako primerljiva z najvišjimi plačami evropskih voditeljev, znaša 400 tisoč dolarjev letno (okoli 299 tisoč evrov), poleg tega pa prejme 37 tisoč evrov na leto za stroške, 75 tisoč neobdavčljivih evrov za potovanja in 14 tisoč evrov za družabne dogodke. V primerjavo smo zajeli tudi predsednika Evropskega sveta – recimo mu kar predsednik Evropske unije, ki na leto zasluži 378 tisoč evrov. A se lahko prav vsi skrijejo pred plačo singapurskega predsednika, ki na leto prejme neverjetnih 1,3 milijona evrov, a še vseeno manj kot njihov premier, ki na leto na račun prejme 1,8 milijona evrov.