iPhone

Narejen za generacijo ljubiteljev sebkov

Marjan Kodelja
24. 9. 2017, 08.02
Deli članek:

Deset let po prvem iphonu so v Applu predstavili model X, ki je po njihovem mnenju prihodnost pametnih telefonov.

Novi iphoni naj bi bili po prepričanju Appla najbolj dodelani za tako imenovano dodano resničnost (AR).

Gotovo se v njem skriva vse najboljše, kar tehnologija ta trenutek ponuja, bo pa tudi najdražji na trgu in zato marsikomu nedosegljiv. Direktor Appla Tim Cook je še pred kratkim trdil, da njihovi telefoni ne bodo imeli zaslonov OLED, dokler ne bodo dovolj dobri. Zdaj so, kajti bohoti se na skoraj celotni prednji strani najboljšega, kar je Apple ta trenutek sposoben pokazati. Je pa tudi prvi iphone, ki nima več »domačega« gumba, ker zanj preprosto ni prostora.

Prepoznava obraza namesto odtisa

Ker ni gumba oziroma ker izdelovalcem telefonov (še) ni uspelo namestiti tipala prstnega odtisa pod zaslon tako, da bi deloval, so se v Applu izmislili nov način prepoznave uporabnika. Prednja kamera, ki je nameščena na edinem delu, kjer ni zaslona, je dobila še celo vrsto dodatnih tipal, s katerimi postaja prepoznava obraza zanesljiva. Možnost napačne prepoznave naj bi bila ena proti milijon, »sistem« pa se zna prilagajati spremembam. Staranje, očala, rast brade, ličenje in podobno. Vse te dodatne tehnikalije so uporabne tudi pri slikanju sebkov, ki so pridobili cel kup novih učinkov. Od tod tudi trditev, da bo iphone X še najbolj všeč odvisnežem od tovrstne fotografije.

Pričakovan dvig zmogljivosti

Najboljši iphone se tudi oblikovno razlikuje od zadnjih treh generacij, tudi od modelov 8, ki so ju predstavili sočasno z njim. Pod pokrovom pa so bolj kot ne enaki. Postalo je navada, da vsako leto izdelajo nov procesor, ki je opazno zmogljivejši od predhodnika. Poleg tega je Apple pri »osmici« izboljšal zaslon (razločljivost 1080p), dodal stereozvočnike, omogočil snemanje v razločljivosti 4k (60 fps) in brezžično polnjenje, telefoni pa so tudi vodoodporni. Vse to se skriva tudi v modelu X, katerega zaslon je razločljivosti 2436 x 1125 pik.

Če se vam zdi, da ste o teh »stvareh« že slišali, potem se ne motite. Apple je namreč do zdaj izpopolnil in naredil uporabno marsikatero tehnologijo ali idejo, le malokatero pa je zares iznašel in prvi poslal na trg.