Mobilna verzija
00:52 23. junij 2018

VIDEO: Apple predstavil mobilnike iPhone X in iPhone 8

T.L./STA
9 Posodobljeno: 22:55 / 12.9.2017

Analitiki se sprašujejo, ali bo Apple z novo generacijo uspel navdušiti trg, kot mu je to uspelo pred 10 leti s prvo generacijo.

iphone 8

Brezžično napajanje novih modelov. Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je danes predstavil novo generacijo pametnih mobilnikov Iphone. Nova mobilnika iPhone 8 in iPhone 8 Plus bosta nasledila zdajšnja modela iPhone 7 in iPhone 7 Plus, poleg tega pa Apple uvaja povsem nov, zmogljivejši in dražji iPhone X, ki se bo odslej kitil z naslovom paradnega Applovega modela.

Novi paradni model nosi oznako X, kar je rimski znak za številko 10, nakazuje pa tudi na počastitev 10-letnice od predstavitve prve generacije mobilnikov iPhone.

iphone 8

Analitiki se sprašujejo, ali bo Apple z novo generacijo uspel navdušiti trg, kot mu je to uspelo pred 10 leti s prvo generacijo. Foto: Reuters

Paradni konj za 999 ameriških zelencev

Glavni izvršni direktor podjetja Tim Cook je ob predstavitvi v zgradbi Steve Jobs Theatre v Applovem novem kampusu v Cupertinu dejal, da iPhone X predstavlja največji tehnološki skok naprej po prvi generaciji iPhonov. Kovinsko-stekleni ter na vodo in prah odporni iPhone X se ponaša z visoko kakovostnim 5,8-palčnim oziroma 14,7-centimetrskim zaslonom Super Retina s tehnologijo OLED, ki sega do robov telefona, podporo za obogateno resničnost, brezžičnim polnjenjem, dvojno kamero z 12 megapiksli in prepoznavo obraza za odklepanje zaslona.

Obenem nima več tipke Home, tu pa so tudi nabor animiranih emojijev, ki s pomočjo senzorjev oponašajo uporabnikovo obrazno mimiko, nov procesor A11 Bionic in nov operacijski sistem iOS 11.

Njegova izhodiščna cena v ZDA bo znašala 999 dolarjev, prednaročila bodo začeli zbirati 27. oktobra, dobavljati pa 3. novembra. iPhone 8 in iPhone 8 Plus bo medtem mogoče prednaročiti od 15. septembra, dobavljati pa ju bodo začeli 22. septembra, piše na uradni spletni strani podjetja Apple.

Predstavili so tudi novo, tretjo generacijo pametne ure. Glavna posebnost nove pametne ure Apple Watch Series 3 je v tem, da lahko sama vzpostavi povezavo z mobilnim omrežjem, tako da za to ne potrebuje več povezave z mobilnikomiPhone. Poleg tega so predstavili nov model večpredstavnostne naprave Apple TV, ki po novem podpira resolucijo 4K. Obe napravi bosta na voljo 22. septembra.

Apple je predstavil tudi novo različico svojega operacijskega sistema za pametne mobilnike iOS 11 ter novo različico operacijskega sistema za pametne ure Watchos 4. Oba bosta dosegljiva od 19. septembra naprej.

Analitiki se sprašujejo, ali bo Apple z novo generacijo uspel navdušiti trg, kot mu je to uspelo pred 10 leti s prvo generacijo. Zdaj že pokojni soustanovitelj in legendarni prvi mož Appla Steve Jobs je prvi iPhone predstavil 9. januarja 2007, v prodajo pa poslal 29. junija istega leta.

iPhone je zabeležil velik uspeh in obenem korenito vplival na nadaljnji razvoj mobilne industrije. Bistveno je pripomogel tudi k temu, da je Apple danes največje podjetje na svetu po tržni vrednosti. Od začetka leta se je tečaj Applovih delnic zvišal za približno 40 odstotkov. Apple s prodajo iPhone ustvari približno tretjino svojih prihodkov.

iphone

Tim Cook med predstavitvijo. Foto: Reuters

Vendar pa se Apple na trgu pametnih mobilnikov sooča z ostro konkurenco. Junija in julija ga je po prodaji pametnih mobilnikov na globalni ravni prvič prehitel kitajski Huawei in ga tako zrinil z drugega mesta - vodilni proizvajalec pametnih mobilnikov ostaja južnokorejski Samsung, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo podatki tržno-analitske hiše Counterpoint Research.

Samsung je nedavno predstavil nov model pametnega mobilnika Galaxy Note, kmalu naj bi drugo generacijo svojega mobilnika Pixel predstavil tudi ameriški Google.

Današnja predstavitev Applovih novosti je sicer potekala v zgradbi Steve Jobs Theatre v Applovem novem kampusu v Cupertinu, v katerega se bodo zaposleni preselili še letos.

Značke: iphone-x , apple , iphone-8

Vaš prispevek