Eno najstarejših zdravil človeštva

Lahko zlato res pripomore k boljšemu zdravju?

Lara Jelen / Zarja
18. 9. 2017, 07.05
Posodobljeno: 18. 9. 2017, 13.07
Deli članek:

Kaj imajo skupnega homeopatija, šamanizem, ajurveda in uradna medicina? Prav nič, ste morda pravkar pomislili, a to ne drži povsem. Vsi v zdravstvene namene tako ali drugače uporabljajo zlato. Pa res lahko pripomore k boljšemu zdravju? Povprašali smo različne strokovnjake ...

Arhiv revije Zarja

Da, zlato se že lep čas uporablja tudi v uradni medicini. To nam je potrdila revmatologinja mag. Alenka Šipek Dolničar, dr. med. Zlato namreč deluje protivnetno. »S tako imenovanimi zlatimi injekcijami pacientom lajšamo bolečine in otekanje pri revmatoidnem artritisu. Zlato na poseben način vpliva na imunski sistem,« pojasni. V uradni medicini ga v druge namene sicer ne uporabljajo kaj dosti, v alternativnih vodah pa mu pripisujejo še prenekatere učinke. Ne samo na ljudi, ampak tudi na živali.

Bolezen konj je postala ozdravljiva

O zdravljenju z zlatom smo med drugim spregovorili z doktorjem veterinarske medicine, Tadejem Klevišarjem, dr. med. vet., ki je s svojo inovativno metodo zdravljenja zakopitnice z zlatim prahom ozdravil več kot sto vrhunskih tekmovalnih nemških in nizozemskih konj. To je do zdaj edino zdravljenje, s katerim je bilo to bolezen pri konjih sploh mogoče pozdraviti. Pri svojem delu dosega 99-odstotni uspeh, kar sicer v medicini velja za dokaj nemogoče. Kako se je sploh domislil zdravljenja z zlatom?

»Specializiral sem se za športne konje in se učil pristopov zdravljenja v tujini. Postal sem klasični veterinar – rentgen, ultrazvok, kemija. Kmalu pa sem ugotovil, da z aparati resnice ne morem zmeriti in da živalim ne morem pomagati, kot sem si želel. Zato sem se najprej lotil kitajske medicine. To je logičen pogled v medicino, kjer je diagnoza že v nekaj sekundah brez aparatov. Nato sem študiral homeopatijo na Evropski akademiji, kemikalij nisem več uporabljal, ker razen komplikacij niso prinesle ničesar, in tudi rentgen in ultrazvok sem postavil v muzej. Kitajska medicina in homeopatija imata skupno to, da je na vrhu vedno zlato, verjetno eno najstarejših zdravil človeštva, imamo ga tudi kot mikroelement v telesu,« odgovarja. Edino logično se mu je zdelo, da poskuša konje pozdraviti z zlatom, in rezultati kažejo, da se ni zmotil. Prepričan je, da ima zlato še veliko možnosti uporabe tudi pri zdravljenju ljudi.

Velika uporabna vrednost v medicini

»Zlato, ki nastane ob supernovi (eksploziji zvezde), ima zaradi svojega nastanka veliko uporabno vrednost v medicini. Je odličen prevodnik, zato se uporablja pri izdelavi srčnih spodbujevalnikov. Če imate v sebi zlate implantate, se bo energija v telesu bolje prevajala, saj tako celice enega dela telesa bolje komunicirajo z drugim delom. Zlati delci ugodno delujejo na organizem in zmanjšujejo bolečine vseh vrst. Zlato ima nadvse pozitiven naboj v desno in s tem prinaša življenje, obolela tkiva in destruktivna obolenja, na primer rak, pa imajo močan negativen naboj celic. Če zlato vstavimo v obolelo tkivo, to prevzame pozitiven naboj in ne boli več. Povsem enako kot pri živalih je zlato torej ena izmed najučinkovitejših in daleč najcenejših terapij. Za zlate terapije ne smemo uporabljati aparatov (rentgena, ultrazvoka) in terapije so kratke, le od 10 do 20 minut dolge, pa se pacienti že takoj oziroma naslednji dan počutijo veliko bolje. Zlato prav tako nima stranskih učinkov. Pri ljudeh ga dajejo v prostato, nekateri ga zaradi pozitivnih učinkov tudi jédo,« trdi. Zdravljenje z zlatom bi po njegovem pri ljudeh močno zmanjšalo izdatke iz državne blagajne. »Uporablja se ga lahko za bolečine v kolkih, hrbtenici, ramenih, vratu, komolcih, kolenih, sklepih, mišicah, proti glavobolu, migreni, depresiji, psihičnim boleznim, strahu, revmatizmu, alergijam, raku, težavam v notranjih organih, parodontozi, zobni gnilobi …« našteva možnosti.

Zlato v ajurvedi

Tudi dr. R. Manivannan Ramasamy, B.A.M.S., iz Hiše Ayurveda pravi, da so bile kovine od nekdaj pomembna sestavina ajurvedskih terapij. »Zdravljenje s pomočjo zlata, srebra, železa in bakra je bila pogosta starodavna terapija, ki so jo uporabljali pri različnih težavah. V Indiji obstajajo zapisi o terapevtskih učinkih zlata celo iz leta 2500 pred našim štetjem. Kovine so v ta namen obdelane in temeljito očiščene, da nimajo negativnih učinkov na telo. Svarnabhasma (zlato) je eden od starodavnih ajurvedskih preparatov, pripravljen iz čistega zlata. Zlato ima »božanske« lastnosti in greje, zato se ga uporablja za težave, ki jih povzroča presežek vročine v telesu: krepi živčni sistem, izboljšuje spomin in inteligenco, pomaga pri artritisu, astmi in dihalnih težavah. V te namene se uporablja zlata voda.«

Dr. Mani razkriva recept za njeno pripravo: »Najbolje je uporabiti 24-karatno zlato, ki je čisto in nerazredčeno. Lahko je v obliki zlatega kovanca ali traku. Prepričajte se, da zlato ni okrasno in ne vsebuje draguljev, nato ga položite v jekleno posodo (20 gramov zlata je dovolj). Dodajte pet skodelic sveže vode in vrite toliko časa, da polovica vode izpari. Precedite skozi cedilo ali gazo in odstranite kovinske delce. Za optimalen učinek zaužijte dve čajni žlički te vode trikrat na dan,« svetuje in hkrati opozori, da je njegova informacija zgolj v izobraževalne namene. Pred uporabo se je namreč dobro posvetovati z ajurvedskim zdravnikom, prav tako pa se je treba zavedati, da so številne kovine v zelo majhnih količinah nujne za življenje, v večjih pa hitro postanejo strupene.

Kaj pa koloidno zlato?

Tako kot srebro tudi zlato najdemo v koloidni obliki. Psihologinja in terapevtka Vida Gostenčnik meni, da je koloidna oblika mineralov, kamor spada tudi koloidno zlato, najboljša za vnos v naše telo. To je tekočina, v kateri so enakomerno razpršeni zelo majhni delčki zlata. »Tudi kri, ki je v našem telesu ključna za dobavo celicam potrebnih snovi za ustvarjanje življenjske ATP-energije, je namreč koloid. V primeru kakovostne koloidne raztopine se nanodelci mineralov iz telesa z lahkoto in znanstveno dokazano izločajo, še prej pa blagodejno vplivajo na naše zdravje, vitalnost in lepoto, če gre za koloidno raztopino minerala, ki podpira življenje mnogoceličnih organizmov in zanj ni strupeno. Vemo in dokazano je, da je npr. živo srebro (Hg) strupeno za mnogocelične organizme, medtem ko je srebro (Ag) del vsakega človeškega telesa že ob rojstvu (največ ga je v trombocitih in tkivih) in je ključno za ustrezno delovanje imunskega sistema, saj pospešuje obnovo celic in tkiv. Koloidno zlato se je medtem v praksi izkazalo za odlično zdravilo v primeru artritisa, priporočljivo ga je piti po vsaki operaciji, saj znova vzpostavlja povezavo prerezanih meridianov, ki so glavni energetski pretoki. Prav zaradi sposobnosti zlata, da prevaja življenjsko energijo, pa je koloidno zlato odlična pomoč tudi v primeru depresije,« razloži in ob tem ne pozabi omeniti, da so izjemno zanimanje za zlato pokazali alkimisti, ki so iskali ključ do večne mladosti.

Previdnost ne bo odveč

V homeopatiji zlato uporabljajo pri kroničnih boleznih, le redko pa za preventivo. Ker je pravilno doziranje ključno, je pri uživanju zlata v kakršni koli obliki priporočljiv posvet s strokovnjakom ali njegovo vodenje skozi terapijo – tudi zato, ker za uživanje ni primerno kar vsako zlato. Maria Ana Kolman, ki nam je potrdila, da so zlato v zdravstvene namene uporabljali tudi šamani, poudarja, da lahko zlato slabše kakovosti vsebuje škodljive primesi. Še posebno previdnost svetuje pri zlatu, ki k nam pride iz Afrike. »Znano je, da ga v Afriki pridobivajo (ekstrahirajo) z živim srebrom, kar je v svetu strogo prepovedano. To je tako imenovano 'črno zlato', ki po določenih poteh pride tudi k nam.«

Kadar ga zaužijemo v pravi obliki, količini in upoštevaje nasvete strokovnjakov, je zlato, vsaj tako kaže, lahko še kako koristno. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vseeno odsvetujejo uživanje koloidnih pripravkov kovin, saj menijo, da stranski učinki takšnega početja še niso dovolj raziskani. Nekateri drugi trdijo, da se zlato v namene zdravljenja ne uporablja zadosti, ker to ni v interesu farmacevtskih podjetij, saj bi bila ob zaslužek. Resnica je morda nekje vmes.