Cene

Kje do najcenejših češenj?

Lara Jelen
30. 5. 2017, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Znanilkam poletja tudi letos narava ni ravno prizanesla. Aprilska pozeba je škodo pustila predvsem na češnjah, precej plodov je takrat zmrznilo in odpadlo. Se to pozna pri cenah, po katerih jih zdaj prodajajo ponudniki?

Profimedia
Češnje veljajo za zelo koristno in priporočljivo hrano, saj vsebujejo veliko vitaminov in antioksidantov.

K sreči smo jih kljub nestanovitnemu aprilskem vremenu nekaj le dočakali. Češnje so vsekakor najslajše, če jih lahko utrgamo kar z drevesa. A ker vsi te priložnosti nimamo, so tiste na tržnici in v trgovinah ravno tako mamljive.

Profimedia
Kvaliteta je razvidna po stanju peclja. Pecelj sveže češnje je močne zelene barve, temnejše barve (črn), uvel in zgrbančen nakazuje na star plod.

Cene češenj, ki jih prodajajo v trgovini in na tržnici, pa se, verjeli ali ne, razlikujejo tudi za nekaj evrov. Na tržnici v Celju boste zanje denimo odšteli osem evrov na kilogram, v Mercatorju 4,99 evra na kilogram. V obeh primerih boste dobili češnje slovenskega porekla. E.Leclerc medtem prodaja češnje iz Španije po ceni 5,99 evra na kilogram, Lidl pa po ceni 7,98 evra.

In kje boste dobili najcenejše? Na spletu. Na spletni strani Bolha.com največ ponudnikov prodaja vipavske češnje. Cene se gibljejo v precejšnjem razponu, vse od 2,50 pa do šest evrov na kilogram.

Profimedia
Barve: Sveže, zdrave češnje imajo lesk, medtem ko stoječe izgubijo lesk in so lepljive. Razlikujejo se tudi po okusu, saj sok v češnjah že nekoliko greni.

Poklicali smo tudi na kmetijo Avbelj, kjer prodajajo dolenjske češnje. Povedali so, da imajo nekoliko kasnejše sorte češenj, tako bodo bero začeli šele konec tedna. Večino češenj uspejo prodati doma, nekaj pa jih prodajo tudi na ljubljanski tržnici – po ceni med pet in šest evrov na kilogram.

Profimedia
Nekateri ponudniki kupcem omogočajo, da pridejo in si češnje z drevesa naberejo sami. Posledično je cena za kilogram nekoliko ugodnejša, češnje pa so še slajše.

Previdno pri izbiri!

Na kmetiji Avbelj so dejali, da je pozeba letos uničila več kot 70 odstotkov češenj, ob tem pa opozorili tudi na zavajanje kupcev. »Marsikdo za vogalom prodaja češnje iz Goriških brd. Nikar jim ne nasedajte. V tem tednu se je sezona goriških češenj že zaključila. Tisti, ki jih še vedno prodajajo (cene se gibljejo od 8 do 12 evrov za kilogram), pa vas želijo prinesti naokrog. Večina tako prodaja uvožene češnje iz Italije ali Turčije. Vedeti morate, da imajo Goriška brda relativno malo češenj in niti približno jih ni dovolj, da bi zadoščale za veleprodajo,« pravijo pri Avbljevih. 

Profimedia
Tudi črvi so večni spremljevalci češenj. Če ne želite tvegati, češnje zmeraj preverite pri peclju; če opazite luknjico, ima skoraj gotovo gostitelja.