Antioksidanti

Za staranje so krivi prosti radikali

ud
12. 5. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ljudje pridobivamo energijo za potrebe telesa v oksidacijskih procesih, davek teh procesov pa je nastajanje reaktivnih kisikovih spojin, pravimo jim tudi prosti radikali.

Profimedia
Telo se do določene mere samodejno brani pred prostimi radikali.

Prosti radikali v reakcijah s celicami povzročajo njihovo okvaro. Po današnjih spoznanjih so pomemben dejavnik pri nastanku degenerativnih bolezni, o katerih danes nekateri celo menijo, da so le različne oblike procesa staranja, samo staranje pa naj bi bilo zgolj odsev kopičenja omenjenih poškodb v organizmu. Še dobro, da škodljive učinke reaktivnih kisikovih spojin blažijo antioksidanti.

Profimedia
Dober vir antioksidantov je rastlinska hrana. Nekaj jih dobimo tudi iz morske hrane in hrane živalskega izvora.

Odgovorna naloga antioksidantov 

Antioksidanti nas varujejo pred številnimi boleznimi.

Naše telo proizvaja veliko več učinkovitih antioksidantov kot katerekoli vitaminske tablete ali živila, ki jih najdete v trgovinah z zdravo hrano. Preprosto povedano, škodo preprečujejo s tem, da dajo prostim radikalom elektron, ki ga iščejo, se pravi, da proste radikale onesposobijo.

Profimedia
Če želite povečati količino antioksidantov v prehrani, pijte več sveže iztisnjenih sokov.

Zakaj se potem še vedno starate 

Antioksidanti
Kje jih najdete?
Vitamin C in E ter betakaroten, oranžno in rumeno barvilo, najdete v korenju, marelicah ter drugem rumenem in oranžnem sadju in zelenjavi.

Po navadi lahko kljubujete prostim radikalom, če vaše telo ni preobremenjeno. Če pa kadite, se okužite ali če se veliko izpostavljate soncu, se vaše telo preprosto ne more več braniti. Ta močni napad na zaloge antioksidantov imenujemo oksidacijski stres. Da bi ga kar najbolj omilili ali vsaj upočasnili, moramo odkriti način, kako preprečiti s staranjem povezane poškodbe celic in organov.

Dobro je vedeti! 

Številne študije, ki so bile opravljene v zadnjem času z namenom, da bi osvetlile pomen dodajanja antioksidantov v obliki prehranskih dodatkov, so pokazale veliko spodbudnega. Ugotovili so denimo, da je resveratrol edini antioksidant, ki učinkuje na protein sirtuin 1 (SIRT 1), ki je odgovoren za zdravje celic. Po drugi strani je jasno, da se z uživanjem vitaminskih tablet in drugih dodatkov ne moremo popolnoma upreti staranju, veliko pametneje se je oksidacijskemu stresu izogibati in uživati čim bolj zdravo hrano.

Profimedia
– Manj kakovostna hrana in onesnaženje povzročita večjo izpostavljenost prostim radikalom.