Portal https://portal.vi-vozite.si (dostopen z uporabniškim imenom in geslom) je namenjen spremljanju hitrosti iz informativnih prikazovalnikov hitrosti MHP50 – VI VOZITE, ki podatke pošiljajo na portal. Prikaz statistike je možen tudi na spletni strani občine ali v šolski avli, kot na primer http://www.zagorje.si/povezava.aspx?pid=4138 ali pa na straneh agencije za varnost prometa: https://www.avp-rs.si/podatki-iz-prikazovalnikov-hitrosti/. Portal so v letu 2016 v Siproniki kot prvi v Sloveniji razvili z namenom promocije umirjanja prometa in ga poleg Slovenije tržijo tudi drugje po Evropi.

Seveda vsi udeleženci v prometu verjamemo, da imajo že samo table VI_VOZITE pozitiven vpliv na obnašanje voznikov, vendar je po enoletnem pregledovanju podatkov iz večjega števila prikazovalnikov MHP50 v Sloveniji in tujini razvidno, da na hitrost vožnje vozil na merilnih mestih vplivajo različni dejavniki:
- vreme (če dežuje ali sneži, se vsi hitrostni kazalci zmanjšajo);
- prazniki (običajno se hitrosti zmanjšajo, je pa tudi bistveno manj prometa);
- lokalni dogodki (gostota pometa se poveča, manj je prekoračitev); 
- čas v dnevu: dopoldne vozniki bistveno bolj upoštevajo omejitve kot popoldne); 
- akcije policije - najavljena prisotnost policijskega nadzora hitrosti ima pozitivne učinke na umirjanje hitrosti tudi na mestih, kjer je postavljen prikazovalnik hitrosti.

Ob priložnosti policijskega maratona merjenja hitrosti v Sloveniji (19.4. 2017) se je potrdilo, da portal VI-VOZITE.SI zelo dobro prikazuje prometno statistiko. Spodnji primerjalni grafikoni kažejo tri zaporedne razmere na istem mestu pred Osnovno šolo Sele-Vrhe v občini Slovenj Gradec, kjer tudi v avli šole učenci vidijo statistiko hitrosti pred šolo. Tu je jasno razvidno, da se je na dan maratona povprečna hitrost zmanjšala za 2,5 km/h in kar je še bolj vzpodbudno, se je za 10 odstotkov (prej 57 odstotkov, potem 47 odstotkov) znižalo število prehitrih voznikov.

                      Nad    Pod  

                     Omejitvijo
                     57%     43%
    prej       2557    1905   4462

    po          1855    2087   3942

                     47%     53%

Seveda je za dejansko umiritev hitrosti pomembna zavest v širši skupnosti, da hitrost povzroča prometne nesreče . To pa je tudi funkcija portala VI_VOZITE.si, ki aktivira tri različne skupine udeležencev v prometu:

- vozniki = Prikazovalnik MHP50-VI Vozite,
- redarji, občina, policija, šole, SPV, AVP = portal.vi-vozite.si
- pešci = prikazovalnik v avli osnovne šole, portal na spletni strani občine  informirata o dejanskem stanju hitrostnih razmer na mestih umirjenega prometa in tako dolgoročno vsi skupaj spremenimo navade v prometu.

Po podatkih slovenske Policije sodi hitrost med najpogostejše vzroke prometnih nesreč: Lani (2106) je bila neprilagojena hitrost vzrok za kar 32 odstotkov vseh smrtnih žrtev na naših cestah. Hitrost je lani na slovenskih cestah zahtevala 42 življenj (32 odstotkov vseh smrtnih žrtev) in 299 hudo telesno poškodovanih oseb (35 odstotkov vseh hudo telesno poškodovanih). Velika večina prometnih nesreč zaradi hitrosti se je zgodila na lokalnih cestah v naselju (46 odstotkov) ter na regionalnih cestah (19 odstotkov). 

1

2

3

Slika: Primerjalne tabele iz portala https://portal.vi-vozite.si za tri zaporedne srede, : 5.4., 12.4. in 19.4.2017 na prikazovalniku MHP50 v Slovenj Gradcu pred OŠ Sele-Vrhe.