11. salamijada

Najboljša salama je bila Škrbinatova

Mojca Žnidaršič
14. 4. 2017, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Salama Turistične kmetije Škrbina iz Vinice pri Šmarjeti je zmagovalka letošnje straške salamijade. Drugo mesto je pripadlo Slavku Erženu iz Trške Gore, tretje pa Petru Selaku iz Vinice pri Šmarjeti.

M. R.
Zmagovalci : Peter Selak (priznanje je v njegovem imenu prevzel Aleksander Durič), Alojz Škrbina s Turistične kmetije Škrbina in Slavko Eržen (priznanje je prejela njegova hči Vanja Kren).

Najboljšo špehovko je naredil domačin Jože Zajc iz Drganjih sel, laskavi naziv najboljšega salamarja občine Straža pa je vnovič pripadel Pavlu Vidicu iz Hruševca, predsedniku Turističnega društva Straža, ki je v sodelovanju s straškim društvom vinogradnikov in domačo občino minulo soboto uspešno izpeljalo že enajsto straško salamijado.

Vidic je bil tudi zmagovalec lanskoletnega finala slovenskih salamijad in tako bo ta letos 13. maja drugo leto zapored v Straži. Šestčlanska komisija, ki jo je vodil Mirjan Kulovec, je pod drobnogled vzela 47 salam in 22 špehovk izdelovalcev iz širše Dolenjske. Za salame so podelili 19 zlatih, 12 srebrnih in 13 bronastih priznanj ter tri priznanja za sodelovanje, pri špehovkah pa osem zlatih, devet srebrnih in pet bronastih priznanj. »Kvaliteta letošnjih salam je bila zelo visoka, skoraj ne morem reči, da je bila katera slaba. So pa nekatere malo odstopale, ene niso bile dovolj zrele, druge pa morda malo preveč. Tudi špehovke so bile zelo kvalitetne. Kot ocenjevalcu mi jih je težko ocenjevati, ker so nekatere malo bolj, druge malo manj začinjene. V zadnjih petih letih opažamo velik porast špehovk, so neka dodatna delikatesa, ki se znova pojavlja, saj je bila skoraj že pozabljena,« je povzel Kulovec.

ŠAMPION LAVRIČEV RUMENI MUŠKAT

V sklopu straške salamijade so prvič podelili tudi zlate in velike zlate medalje vinogradnikom Društva vinogradnikov Straža iz društvenega, že 24. ocenjevanja vin, ki so ga pripravili 10. marca. V oceno je komisija dobila 128 vzorcev vin, od tega 71 vzorcev rdečih sort in 57 vzorcev belih, kar je malo manj kot v prejšnjih letih. Podelili pa so tri velike zlate medalje, in sicer Miru Franku za dolenjsko belo, družini Lavrič za dolenjsko rdeče in rumeni muškat, ki je bil z oceno 18,10 tudi šampion ocenjevanja.

Nekatere predele je lani zaznamovala spomladanska pozeba in tudi toča, sicer pa je bilo leto povprečno za dozorevanje grozdja. Kot so pojasnili, so bile sladkorne stopnje pod dolgoletnim povprečjem, a pri cvičkih s tem ni bilo težav in so bili prav ti zelo kakovostni, tudi frankinje so bile za ta letnik izredne, bela vina pa so bila sveža, s prijetnimi aromami. Splošna ugotovitev ocenjevalnih komisij je, da je opazen velik napredek in da so bile ocene nad pričakovanji.