Prazniki

Najlepši pirhi iz domače kuhinje

Petra Rupnik
14. 4. 2017, 18.12
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 08.57
Deli članek:

Bi radi bolj neobičajne odtenke pirhov, a še vedno v klasičnih barvah? Tokrat vam predstavljamo tri odlične ideje, ki vam ne bodo vzele veliko časa.

Arhiv revije Maja
Takšne pirhe ustvarite s preprosto krep tehniko.

Najprej je seveda treba jajčka v vodi na blagi vročini skuhati do trdega. V ločeni posodici raztopimo običajno rdečo barvo za barvanje pirhov. Vanjo prestavimo jajčka drugega za drugim, da dobimo rdeče pirhe. Iz tako obarvanih pirhov pa lahko naredimo številne različice.

TEHNIKA S KREP PAPIRJEM

Krep papir v ciklamni barvi narežemo na trakove, jih ovijemo okrog jajca in malce oblijemo z vročo vodo. Pustimo nekaj časa, nato krep papir odstranimo, jajce ohladimo in ga obrišemo. Na njem ostanejo pisane proge. Če hočemo enobarvno podlago, pa nataknemo rokavice iz lateksa in s krep papirjem drgnemo po jajčni lupini. Pirhe ohladimo, preden jih polepimo z nalepkami ali papirnatimi prtički. Pisane pirhe v lila odtenkih zložimo v gnezdo iz mahu, dodamo iz papirja izrezano ptičje perje v lila odtenku ali jih položimo v družbo tulipanov.

Arhiv revije Maja
Za pirhe z vrtnicami potrebujete papirnati prtiček, pobarvate pa le zgornji del jajc.

PIRHI Z METULJI

Preprosta, hitra a učinkovita tehnika, ki bo popestrila vašo velikonočno košarico. Če z omočenim krep papirjem podrgnemo po rdeče obarvani jajčni lupini, dobimo enobarvno podlago, na katero nato nalepimo mini nalepke v obliki pisanih metuljčkov.

Arhiv revije Maja
Jajce namažite z vodotopnim lepilom in nanj nalepite cvet s steblom.

PIRHI Z VRTNICAMI

Jajčka skuhamo, nato pa jih samo zgoraj in na dnu pobarvamo z gosto barvo za poslikavo pirhov. Vzamemo čopič s trdimi ščetinami in vlečemo kratke poteze od vrha navzdol in od dna navzgor okrog in okrog. Posušimo. Medtem iz papirnatega prtička izrežemo vrtnico, spodnji sloj prtička odstranimo, jajce namažemo z vodotopnim lepilom in nanj nalepimo cvet s steblom. Po cvetu narahlo pritiskamo z mehkim čopičem in ga tako nalepimo po vsej površini pirha. Nekaj gubicam se ne bomo mogli izogniti. Površino posušimo.

Arhiv revije Maja
Metulji bodo popestrili enobarvne pirhe in jim vdihnili več pomladnega razpoloženja.