Astronomija

Trije močni sončevi blišči v le 24 urah

B.K.
4. 4. 2017, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nasa je v zadnjih dneh zabeležila tri močne eksplozije na soncu. Sevanje, ki ga proizvedejo eksplozije lahko zmoti komunikacijske signale po svetu.

NASA
Fotografija treh sončevih bliščev.

Nasa je tri močne sončeve blišče zaznala v nedeljo in v ponedeljek. Klasificirani so bili pod razred M, ki sicer označuje srednje močne eksplozije na sončevi površini. Najmočnejši blišči so klasificirani pod kar 10 krat močnejši razred X.

Sončevi blišči so kratkotrajne erupcije intenzivnega visokoenergetskega sevanja na površini sonca. Čeprav sevanje, ki po sončevih bliščih doseže naš planet, ne more prebiti Zemljine atmosfere in tako fizično vplivati na dobrobit človeštva, pa lahko močnejše eksplozije povzročijo mrk elektronskih komunikacij na Zemlji.

V zadnji seriji bliščev so bile prizadete nekatere komunikacije na vzhodu Kanade in Združenih držav Amerike in v zahodni Evropi. Močnejši sunki pa bi lahko poškodovali komunikacijsko infrastrukturo po vsem svetu, s čimer bi na udaro bila predvsem vojaška tehnologija, letala in ostala transportna sredstva.

Tovrstni pojav je prvi opazil britanski astronom Richard Carrington leta 1859. Zadnji večji blišč se je pripetil novembra leta 2003 in je bil klasificiran v razred X3.