Post-človeška doba

Ugleden astronom: stroji bodo nadomestili ljudi

R.T.
4. 4. 2017, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ugleden britanski astronom trdi, da bodo roboti na Zemlji sčasoma zamenjali ljudi in tako nadaljevali inteligentno življenje še več milijard let.

Profimedia
"Čas, ki ga zaseda organska inteligenca je le majhen drobec med zgodnjim življenjem in dolgo dobo strojev.” - Martin Rees

Britanski astronom in kozmolog Martin Rees, ki sicer zaseda pozicijo Kraljevega astronoma na britanskem dvoru trdi, da bodo roboti glede na hitro napredovanje umetne inteligence zamenjali biološkega človeka že v nekaj 100 letih.

Rees, tudi zaslužni profesor na Univerzi Cambridge, opisuje človeški čas na Zemlji kot izjemno kratko prehodno obdobje med prvobitnim organskim življenjem in dobo strojev, oziroma post-človeško prihodnostjo. “Čas, ki ga zaseda organska inteligenca je le majhen drobec med zgodnjim življenjem in dolgo dobo strojev,” pravi.

Twitter
Martin Rees

Ker bodo stroji sposobni preživeti izven meja našega planeta in brez pomoči biosfere, bo post-človeška doba lahko trajala več milijard let trdi Rees, ki je prepričan, da bi bitja iz drugih planetov, ki bi jih lahko potencialno srečali, imela verjetno napredno strojno inteligenco. “Moja domneva je, da v kolikor bomo odkrili izvenzemeljsko inteligenco, ta ne bo nič podobna nam. Šlo bo za neke vrste elektronsko bitje,” je dejal za portal The Conversation.

Rees prav tako ni optimističen glede naše zmožnosti raziskovanja vesolja. “Čas potovanja je preprosto predolg za naša umrljiva telesa. Če si nesmrten [kot roboti] pa te razdalje postanejo mnogo manj zastrašujoče. [Medgalaktična] potovanja bodo izvedli roboti, ne mi.”