Zanimivosti

VINAKRAS SEŽANA: V deželi najboljšega terana!

Oglasno sporočilo
1. 11. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dolgoletna tradicija in zaupanje kraških vinogradnikov sta pripomogla, da je Vinakras Sežana največja klet v kraškem vinorodnem okolišu, v katerem je s trto zasajenih nekaj čez 600 ha vinogradov.

VINAKRAS SEŽANA imajo 50 ha lastnih vinogradov v okolici Komna, preostalo količino grozdja pa odkupijo od svojih zadružnikov s celega Krasa. Pri njih je doma teran, ki vedno znova očara s svojo intenzivno temno rdečo barvo, prijetno svežino in sadnostjo. 

Arhiv
Klet Prestige hrani skrivnost stoletne tradicije, ki daje izbranim vinom pečat unikatnosti.

Vinakras Sežana: klet s tradicijo - dom edinstvenih vin

V kleti Vinakras Sežana si prizadevajo k razvoju vinogradništva in vinarstva v skladu z naravnimi danostmi, ki jih ponuja kraško okolje. To počnejo na naravi prijazen način ter tako ohranjajo kakovostno okolje za prihodnje generacije.

Kraška klet 1861


Preživite dan nekoliko drugače

Pridružite se jim na sprehodu po kleti in spoznajte vonj hrastovih sodov.
Odkrijte klet Teranton – ime je dobila po arhivskem vinu TERANTON, ki ga pridelajo le v najboljših letnikih. Klet Prestige je povsem novo doživetje. Tu, se hrani skrivnost stoletne tradicije, ki daje izbranim vinom pečat unikatnosti. Vina iz linije Prestige ohranjajo tako vse značilnosti, ki jim jih je podarila narava.

Ustvarjajte s teranom

In še namig, kako lahko ustvarjate s teranom. Lahko pripravite hruške, s katerimi boste navdušili.

Hruške s Teranom
Hruška v vinski srajčici, ki komaj čaka, da jo slečemo. Privoščimo si to rdečo zapeljivko in se prepustimo aromatičnim okusom. Primerna sladica za romantično večerjo.

Sestavine za 2 osebi:

- 2 sveži hruški
- 1 limona
- 175 ml Izbrani Teran PTP – Elite, Vinakras Sežana
- 1 žlica belega martinija
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- 4 klinčki

Priprava:

• Limono operemo, obrišemo in nastrgamo limonino lupino. Na kuhalnik pristavimo ozek in visok lonec, segrejemo teran, martini, sladkor, cimet, klinčke in dodamo limonino lupinico.
• Hruški operemo in olupimo, peclja pa pustimo. Sadeža postavimo v lonec z vinom in tesno pokrijemo ter 15 minut dušimo na majhnem ognju. Vmes ju večkrat prelijemo s tekočino, v kateri se dušita. Kuhani hruški odstavimo in malo ohladimo.
• Še topli hruški postavimo na desertna krožnika, prelijemo s tekočino in po želji okrasimo.


Pridelava TERANA je omejena na Kraško planoto, kjer trte refoška zajemajo svojo moč iz rdeče zemlje – terre rose. Svoj pečat pa mu pridajo tudi podnebne značilnosti Krasa in pridne roke kraških vinogradnikov in vinarjev.