Bodite previdni

Napačni čevlji zavrejo rast otrokovega stopala

pr
17. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mnogi menijo, da čeveljčki za razvoj nogic nimajo nobenega pomena, vse dokler otrok ne hodi. Pa ni tako. Preverite, zakaj in do kdaj je s čevlji dobro počakati.

Dreamstime
Pravilno velikost določite tako, da spredaj s palcem pritisnete na stopala.

Otroški čeveljčki lahko zavrejo naravno rast stopal. Raziskave so razkrile tudi, da otroci, ki so se bili prisiljeni naučiti prvega koraka v čeveljcih, shodijo nekoliko pozneje. Počakajte torej s čevlji, da otrok napravi vsaj deset samozavestnih korakov, do takrat pa mu nataknite protidrsne nogavičke oziroma lahke čeveljce za dojenčke iz usnja ali tkanine.

Obutev za dojenčka

Za dojenčka so najboljša obutev nogavičke ali copatki. Nič pa ne bo narobe, če mu nožice občasno, denimo ob posebnih priložnostih ali če je zunaj mraz, potisnete v preprosto, mehko obuvalo, ki sicer ne sme biti namenjeno hoji. Podplati nikakor ne pridejo v poštev. Čevlji za dojenčke morajo biti lahki, iz materiala, ki diha, s tako prožnim podplatom, da lahko skozenj čutite otrokove prstke. Čevlji, ki čvrsto oprimejo gleženj, niso niti primerni niti zdravi. Takšne bo potreboval šele takrat, ko bo začel hoditi. Nikar ne kupujte dragih, otroček jih bo v hipu prerasel. Pravilno velikost določite tako, da spredaj s palcem pritisnete na stopala. Če je med otrokovim najdaljšim prstom in koncem čevlja dovolj prostora za celo širino vašega palca, je dolžina v redu. Kako pa preverite širino? Čevelj stisnite na njegovem najširšem delu, kot bi ga hoteli uščipniti. Če to lahko storite, je dovolj širok.

Kako hitro raste otroška nogica?

Stopala do 16. meseca starosti zrastejo na vsake tri mesece skoraj za polovico številke, med 16. in 24. mesecem se rast stopala le za spoznanje upočasni, med drugim in tretjim letom pa zraste nogica ravno toliko kot prej v štirih mesecih. Po tretjem letu stopala ne napredujejo več tako hitro, a se je pametno še naprej držati pravila – preverjajte, kako udoben je čeveljček, in sicer na vsake štiri mesece. Zanimivo je, da je tudi za otroka, ki je pravkar shodil, najbolj koristno, da je bos. Pediatri poudarjajo, da hoja z bosimi nogami pomaga oblikovati lok na stopalu in krepi gležnje.

Za pravilen nakup čevljev

Fleksibilnost

Čevlji, ki se pod našimi rokami z lahkoto upognejo, še najmanj motijo naravne gibe stopala. Preverite torej, kako prožni so, preden jih kupite.

Višina

Otroku, ki je pravkar shodil, nikar ne kupujte visokih čevljev. Taki namreč malo otroško nogico preveč utesnjujejo. Nevarni so tudi zato, ker ovirajo premikanje gležnjev.

Oblika

Čevlji nenavadnih oblik, na primer pretirano ozki čevlji, lahko izmaličijo otrokovo stopalo, ki še raste. Kupite čeveljce, ki so pri prstih in narti široki in imajo ravno peto.

Podplati

Podplat otrokovega čevlja naj bo dovolj prožen, da se čevelj dobro upogiba čez osnovne členke prstov in je zgornji del čevlja čim bolj mehak. 

Vezalke

Najbolje, da so prvi čeveljčki na vezalke, saj bodo tako bolje stisnili stopalo, ježek ali zadrga prideta v poštev, ko se otroci že sami obuvajo in so povsod radi prvi.