Vdor v zasebnost

Ženskam v vibratorje podtaknili vohunsko aplikacijo

R.T.
14. 3. 2017, 13.31
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 19.10
Deli članek:

Kanadski poizvajalec vibratorjev mora uporabnikom plačati po 10.000 dolarjev odškodnine, ker je brez njihove vednosti nezakonito zbiral podatkov o njihovih spolnih dejavnostih.

Profimedia
“Neželena aktivacija vibratorja je potencialno posilstvo,” sta prepričana hekerja, ki sta razkrila ranljivost erotične igračke (slika je simbolična).

Po veliki skupinski tožbi na zveznem sodišču v Illinoisu v ZDA je sodišče odločilo, da mora krovno podjetje Standard Innovation uporabnikom vibratorjev plačati odškodnino v skupnem znesku 4 milijone dolarjev. Uporabniki, ki so vibrator uporabljali skupaj z aplikacijo za povezavo, so upravičeni do polnega nadomestila, tisti, ki so kupili in uporabljali samo vibrator, pa bodo dobili po 200 dolarjev, piše The Guardian.

We-vibe vibratorji so prvi, ki jih partnerja lahko uporabljata tudi, če nista v istem prostoru, saj se preprosto povežeta preko aplikacije. We-Vibe 4 Plus je namreč model vibratorja za uporabo v paru z bluetooth povezavo, ki ga je mogoče daljinsko upravljati s pomočjo mobilne aplikacije. Njegova cena je priližno 100 evrov. Problem pa je v tem, da je aplikacija zelo slabo varnostno zaščitena pred neželenimi vdori, zato lahko praktično vsak, ki je v dosegu povezave in ima dostop do bluetooth povezave, prevzame nadzor nad vibratorjem.

Na ta način je podjetje tudi lahko zbiralo podatke in jih pošiljajo v svojo centralno zbirko. Standard Innovation je tako lahko spremljal temperaturo aparatov in stopnjo jakosti vibracij, kar je razkrivalo intimne podatke o spolnih navadah uporabnikov, še piše The Guardian.

Napake in ranljivost aplikacije so odkrili že lani na hekerski konvenciji Def Con v Las Vegasu. Novozelandski hekerski par "goldfisk" in "follower" je ob tem povedal: "To je zelo resen problem. Neželena aktivacija vibratorja je potencialno posilstvo."

Pri Standard Innovation pa so v sporočilu za javnost napisali: "V našem podjetju zelo resno pristopamo k vprašanjem zasebnosti in varnosti naših kupcev. Dodatno smo opozorili na zasebnost in okrepili varnost apliakcije, in pri tem sodelujemo z vodilnimi strokovnjaki na tem področju."