Morda niste vedeli

Zakaj ženske nimajo adamovega jabolka?

S.R.
7. 3. 2017, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odgovor na to vprašanje je preprost – imajo ga! Bolj zapleteno vprašanje je, zakaj ga pogosto ne vidimo.

Profimedia
Vsi imamo adamovo jabolko, le da nekateri večjega od drugih.

Adamovo jabolko je izboklina na sprednjem delu vratu, ki je ime dobila po biblijski zgodbi o rajskem vrtu. Legenda pravi, da je Adamu v grlu obtičal košček prepovedanega sadeža, v opomin na to nezgodo pa se z izboklino na vratu rodi vsak moški na tem svetu.

Če pustimo legendo ob strani, je adamovo jabolko pri moških posledica rasti ščitastega hrustanca, ki obkroža grlo. Izboklina postane izrazita med puberteto, ko se grlo poveča, zaradi česar glas postane globlji. Grlo seveda raste tudi pri ženskah, le da ta rast ni tako izrazita, zato je njihov glas ponavadi višji. Ker izboklina običajno ni vidna, rečemo, da ženske adamovega jabolka nimajo.

K izrazitosti adamovega jabolka pri ženskah lahko prispevajo številni dejavniki. Lahko gre za anatomsko nepravilnost, gensko značilnost ali posledico hormonskega neravnovesja, ki se pojavi med puberteto. V nekaterih primerih je lahko razlog za izboklino tudi povsem druga tvorba, ki je posledica zdravstvenih težav. Ker je adamovo jabolko pogosto opredeljeno kot posebna značilnost moških, se lahko na žalost nekatere ženske v življenju srečujejo s pomanjkanjem samozavesti ali celo zmanjšanim občutkom ženskosti. Občasno se ljudje odločajo tudi za operativno zmanjšanje izbokline na vratu. Čeprav je postopek razmeroma varen, so določena tveganja prisotna pri vsaki operaciji.