Nenavadno

Superhrana prihodnosti – mleko ščurkov

B.K.
14. 2. 2017, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Večina ljudi meni, da so ščurki nagnusni. Znanstveniki pa ugotavljajo, da bi lahko bili ključni za prihodnost naše prehrane.

Wikimedia commons
Ščurki (fotografija je simbolična)

Obstaja vrsta ščurkov, imenovana Punctata, ki se razmnožuje podobno sesalcem. Matere rojevajo žive potomce in jih nato hranijo s tekočino podobno mleku. Indijski znanstveniki iz Inštituta za celično biologijo in regenerativno medicino so ugotovili, da je ta tekočina kar štirikrat bolj hranljiva od kravjega mleka.

Ker so ščurki majhne žuželke, ki izločajo minimalne količine te mleku podobne substance, je njihovo 'molzenje' seveda nesmiselno. Znanstveniki želijo zato razvozlati zaporedje genov, odgovornih za produkcijo kristalov teh mlečnih beljakovin.

»Kristali so popolna hrana – vsebujejo beljakovine, maščobe in sladkorje. Imajo tudi vse esencialne aminokisline,« je za medije povedal eden izmed raziskovacev, Sanchari Banerjee.

Takšna hrana bi lahko rešila več problemov lakote po svetu, saj je kalorična in celostna. A znanstveniki morajo najprej poustvariti prej omenjene kristale v večjih velikostih.