Zaboga, ne v hladilnik!

Hladilnik vpliva na okus živil.

Marjan Kodelja
5. 2. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Večina nas, takoj ko pridemo domov, sadje in zelenjavo pospravi v hladilnik. Napak, kajti to ni vedno pametno.

arhiv Svet24
Seznam živil, ki jih je treba hraniti v hladilniku, in onih, ki tam nimajo kaj početi.

Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so naredili seznam sadja in zelenjave, za katera ni mesta v hladilniku. No, vsaj takoj ne, saj to poslabša njun okus. Na seznamu so živila, za katera si gotovo česa takega ne bi mislili. Na primer, jasno nam je, da krompirja ni treba hraniti v hladilniku.

Hranjene v hladilniku vpliva na okus sadja in zelenjave. 

Pa ste vedeli, da tudi avokada in kumar ne? Hranjenje na »hladnem« namreč prepreči pravilno zorenje, kar pa kajpada vpliva na okus. Ima pa tudi druge posledice. Lupina banan počrni, meso lubenic izgubi svojo značilno »živahno« barvo, okus paradižnika pa je veliko boljši, če ga pustite zoreti na sobni temperaturi. Po drugi strani pa imamo tovrstna živila, ki jim hranjenje v hladilniku ne škoduje. Za solate, gobe, grozdje, jagode ter por nam je to bolj ali manj znano. Pa ste vedeli, da je v hladilnik najbolje kar takoj pospraviti tudi brstični ohrovt, fige in redkev?

Hranjenje v hladilniku podaljša čas uporabnosti živila, vendar mora nekatero sadje najprej dozoreti. Jabolka, na primer, je bolje nekaj dni pustiti na sobni temperaturi in jih šele nato prestaviti na hladno. Takisto velja za hruške.