Seznam

Koliko vrat vam odpre slovenski potni list?

J.P.
18. 1. 2017, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemški svetovni popotniki se ponašajo s potnim listom, ki »odpira največje število vrat«. Podatki namreč kažejo, da lahko Nemci obiščejo kar 157 držav, ne da bi za to potrebovali predhodni vizum, zaradi česar so najbolj privilegirani potniki na tem planetu.

Bobo
Brez predhodnih vizumov lahko z njim potujemo v 149 držav sveta.

Nemškemu težkokategorniku sledijo potni listi, ki so izdani na Švedskem in v Singapurju. V tretji jakostni skupini so Velika Britanija, Danska, Finska, Francija, Španija, Švica, Norveška in Združene države Amerike.

Slovenija je skupaj s Slovaško, Litvo in Latvijo padla v deseto jakostno skupino. Brez predhodnih vizumov lahko potujemo v 149 držav sveta.

Avstrija je v četrti, Madžarska v osmi, Hrvaška v štirinajsti in Srbija v sedemintrideseti skupini. 

Na dnu lestvice je Afganistan. Njegovi državljani lahko brez predhodnega vizuma vstopajo le v tri države: Haiti, Mikronezijo ter Sveti Vincencij in Grenadine. Podobno obravnavo lahko pričakujejo državljani Pakistana, Iraka in Sirije.

Seznam najbolj gostoljubnih držav

V prvi jakostni skupini so države, ki od prišlekov sploh ne zahtevajo, da predhodno zaprosijo za vizum. To so Kambodža, Komori, Gvineja Bissau, Madagaskar, Mavretanija, Mikronezija, Mozambik, Samoa, Sejšeli, Vzhodni Timor, Togo, Tuvalu in Uganda. Tem so diametralno nasprotni Afganistan, Somalija in Turkmenistan. Presenetljivo Severna Koreja obisk brez vizuma dovoljuje državljanom Švice, Singapurja in Malezije.

Sloveniji je pripadlo mesto v enainpetdeseti jakostni skupini, kjer ji družbo delajo vse njene sosede. Kar pomeni, da lahko k nam brez vizuma pridejo državljani približno polovice vseh držav sveta.