Podoben pojav

Plutonovi 500-metrski ledeni stolpi so veliko večji pobratimi od tukajšnjih

J.P.
11. 1. 2017, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nasino vesoljsko plovilo je potrebovalo skoraj desetletje za zgodovinski let mimo Plutona izpred dveh let.

Profimedia
Gmota ledenih sulic na Plutonu ...

Vesoljsko plovilo Nova obzorja je takrat odkrilo stolpe iz ledu, ki se proti nebu pnejo 500 metrov visoko.

To je prvič, da je bil tovrsten pojav opažen kjerkoli drugje v Osončju kot pa na Zemlji, strokovnjakom pa je le uspelo prepoznati atmosferične procese, zaradi katerih so ledene tvorbe sploh nastale. Na Zemlji se pojavijo na velikih višinah v obliki ozkih 'rezil' iz ledu ali zbitega snega, usmerjenih proti Soncu.

Profimedia
... in na Zemlji.

Erozija

Ko so pri Nasi prvič analizirali fotografije, ki jih je posnelo omenjeno plovilo, niso vedeli, kaj bi si mislili o tvorbah. Razumljivo je, da povezave med obema pojavoma sprva niso naredili, saj obstaja občutna razlika v velikosti. Na Plutonu rezila merijo do 500 metrov, na Zemlji komaj en meter. K sreči so svoje naredili računalniški modeli, ki so prepoznali podobnost. Tako so ugotovili, da je za nastanek tovrstnih formacij ključna atmosfera, kar je razlog, da jih nismo videli na ledenih satelitih ali pritlikavih planetih brez zraka.

Čeprav je na Plutonu veliko hladneje kot na Zemlji in je atmosfera tam precej tanjša, veljajo podobni zakoni fizike. Ledena rezila na našem planetu nastanejo z erozijo – led se v hladnih pogojih spremeni v paro, ne da bi se prej stopil. Tista na Plutonu so namesto iz ledu iz metana in vodika, a je proces enak.