Nočna mora

Za vselej opravite z madeži na oblačilih

zf
15. 1. 2017, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se tudi vi srečujete z madeži, ki nočejo izginiti s kuhinjskih krp in oblačil, čeprav ste jih oprali na najvišji temperaturi z dodatkom belila?

Profimedia
Večino trdovratnih madežev boste odstranili s pripravki, ki jih boste našli v kuhinji.

Preizkusite kombinacije čistil, ki bodo odstranile na videz trdovratne madeže s kuhinjskih krp in oblačil. Prilagamo vam rešitve za nekaj najpogostejših nezgod, ki se rade pripetijo tako v kuhinji kot na večerjah.

Barva: pri odstranjevanju barv je pomembna hitrost. Operite oblačilo s hladno vodo, dokler je barva na oblačilu še mokra. Uporabite tudi razredčilo. Če se barva posuši, ustvari plast, ki je ni več mogoče odstraniti.

Paradižnikov sok: za uspešno odstranjevanje madeža pripravite mešanico iz enake količine tople vode in glicerina. V tej mešanici namakajte tkanino eno uro, nato jo operite.

Pot: madeže potu boste najlažje odstranili, če boste oblačilo navlažili in na madež nanesli tekoče milo ali šampon. Pustite učinkovati čez noč. Dobro sperite in operite kot navadno. 

Flomaster: oblačilo na mestih, kjer so madeži, nežno očistite z gobo, ki ste jo namočili v metilni alkohol. Nato oblačilo operite, kot je navedeno na etiketi.

Pivo

Madeže od piva odstranite z vinskim kisom in toplo vodo, oblačilo sperite pod tekočo vodo in ga nato operite z biološkim čistilom, ki vsebuje belilo.

Kri

Oblačilo s krvavim madežem čim prej namočite v hladno slano vodo. Če je oblačilo močno umazano, menjajte vodo, dokler ne bo čista. Potem operite s čistilom, ki vsebuje encime.

Vosek

Z oblačila postrgajte vosek na površini. Nato položite blago med dva pivnika papirja ali kuhinjski krpi in polikajte. Zadnje sledove voska odstranite s čistilom, ki odstrani maščobo, nato operite.

Kava in čaj

Oblačilo, ki ste ga polili s čajem ali kavo, čim prej operite. Če se madež na oblačilu še vedno vidi, ga poskusite nežno odstraniti z raztopino 20-odstotnega vodikovega peroksida (v razmerju 1 del peroksida in 9 delov vode). Oblačilo operite po navodilih z etikete.

Trava

Madež nežno zdrgnite z metilnim alkoholom, splaknite s toplo milnico, in če madež še vedno »vztraja«, si pomagajte z glicerinom (kot pri madežih od sadja).  

Zemlja

Po madežu podrgnite s svežim krompirjem, prerezanim na pol, in pustite čez noč. Potem operite kot običajno. 

Rja

Na oblačilo, kjer se je znašla rja, vtrite limonin sok in sol. Pustite učinkovati eno uro, nato operite.

Plesen 

Navadno pomaga le pranje pri visoki temperaturi s pralnimi sredstvi, ki vsebujejo belila. Oblačila bele in obstojne barve lahko namočite v 20-odstotno raztopino vodikovega peroksida (razmerje 1 del peroksida in 9 delov vode). Vendar pri barvnih oblačilih vedno prej preverite obstojnost barve.