Zanimivosti

Šimpanzi prepoznavajo zadnjice enako kot ljudje prepoznavamo obraze

S.R.
5. 12. 2016, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znano je, da si opice zapomnijo obraze, vendar nove raziskave kažejo, da enako kot človek prepozna znan obraz, šimpanzi prepoznajo zadnjico.

Profimedia
Šimpanzi se med seboj prepoznavajo po »tazadnji.«

Zadnjice pri šimpanzih niso namenjene zgolj identifikaciji, temveč služijo tudi kot znak privlačnosti in zdravstvenega stanja. Območje okoli vagine in anusa pri plodni šimpanzinji oteče in se prebarva v temno roza barvo.

Na pomen zadnjic pri šimpanzih kaže tudi njihova fiziologija. Opice ženskega spola imajo neporaščene zadnjice, da dlake ne ovirajo njihove »sporočilnosti.« Hkrati je evolucija poskrbela, da so oči šimpanzov sposobne prepoznati več različnih odtenkov rdeče barve.

Na pomen prepoznavanja obrazov pri človeku kaže pojav »učinka obrnjenega obraza,« kjer ljudje, ko si ogledajo sliko, na kateri je prisotnih več predmetov, vedno najprej prepoznajo obraz. Vendar ga ljudje, ko je ta obrnjen, prepoznajo počasneje. To pa ne velja za druge predmete, kot sta na primer avto ali hiša, ki ju ljudje prepoznajo v enakem času ne glede na orientacijo slike.

»Obraze v pravilnem položaju videvamo tako pogosto, da so naši možgani ustvarili bližnjico, da je prepoznavanje te kategorije slik hitrejše in bolj učinkovito, vendar to deluje samo, kadar so obrazi v pokončnem položaju,« pravi nevropsihologinja Mariska Kret. Raziskovalci so podoben pojav odkrili pri šimpanzih, ki so zadnjice na zaslonu na dotik prepoznali hitreje, ko so bile te v pokončnem položaju, in počasneje, ko so bile obrnjene. »To je dober pokazatelj, da ima zanje ta kategorija prednost pred drugimi kategorijami predmetov,« je dodala Mariska.