Preprosto

Kako odstraniti madeže s perila

zf
4. 12. 2016, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čudni madeži, izgubljene nogavice, neprijeten vonj perila, ko ga vzamemo iz pralnega stroja, so težave, ki jih lahko rešimo preprosto, na povsem naraven način. Preverite.

Profimedia
Da bodo oblačila ohranila barvo in bodo čim dlje videti sveža in nova, ob pranju dodajte žličko soli. Zaščitili boste tkanine in ohranili barve.

Tudi pri vas pogosto nogavice izgubljajo svoj par? Uporabite pralne mrežice, ki so sicer namenjene pranju spodnjega perila. Uporabne pa so tudi za pranje plišastih igrač. 

Po navadi nam največ sivih las povzroča belo perilo, ki kljub pranju pri visokih temperaturah postaja vse bolj sivo. Ker nočete vsakič znova dodajati močnih belil, se zdi, da ste na milost in nemilost prepuščeni sivenju perila. Toda sivino lahko odženete – z uporabo pecilnega praška. Ta ne vsebuje belil, zato perila ne bo belil, vsebuje pa sodo, ki bo spodbudila nabrekanje tekstilnih vlaken med pranjem, zato bo umazane delce lažje odstraniti, bela pa bo dlje časa ostala bela. Svetujemo vam, da pred pranjem belo perilo namočite v mešanici vode in limone. V večji lonec nalijte vodo do polovice, vanjo narežite limono ter segrejte do vrenja. Nato v zavreto mešanico namočite poljuben posiveli kos oblačila in pustite, da se namaka dobro uro. Oblačilo potem operite v pralnem stroju pri visoki temperaturi, detergentu pa dodajte pecilni prašek. Zagotavljamo vam presenetljiv rezultat.

Učinkovit boj proti šminki

Brisače niso več vpojne in mehke? Detergent in mehčalec zamenjajte s sodo bikarbono in kisom. Znebili se boste neprijetnih vonjav ter brisačam povrnili mehkobo in vpojnost.

Radi uporabljate rdečilo za ustnice oziroma se družite in poljubljate z osebami, ki obožujejo šminke intenzivnih tonov? Potem so madeži šminke na oblačilih skorajda neizogibni. Pa se jih znate znebiti? Če je na oblačilu nepričakovano ostal madež rdečila za ustnice, ga najprej preprosto popršite z lakom za lase in počakajte, da se posuši. Nato po madežu nežno podrgnite z gobico, oblačilo pa operite po navodilih za vaš pralni stroj. Če nimate laka za lase, vam bo v odlično pomoč polnomastno mleko. Oblačilo z madežem potopite v mleko in pustite delovati. Ko mleko šminke ne topi več, ga zamenjajte. Na madež nato nanesite detergent za posodo ter pustite, da deluje čez noč. Oblačilo potem operite v pralnem stroju.

Nad maščobo s kredo in pudrom

Najlepšo majico ste popackali z mastnim hamburgerjem. In kaj zdaj? Po madežu podrgnite s kredo ali nanj posujte puder za dojenčke. Ponavljajte, dokler madež ne izgine, nato pa oblačilo preprosto operite v pralnem stroju.