Vsestranski pomočnik: 8 odličnih trikov s kisom

zf
4. 12. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lak za nohte bo obstojen dlje časa, s preprog in odej boste lažje odstranili madeže, nevtralizirali neprijetne vonjave, dezinficirali, posvetlili in še kaj.

Profimedia
Njegove koristne lastnosti so znane že stoletja.

Belemu kisu mnogi pripisujejo številne koristne lastnosti. Uporaben je v kozmetiki, pri čiščenju doma in tekstila, kot belilno sredstvo, prav tako v zdravilstvu. Kis je darilo narave, ki ne vsebuje številnih kemikalij kot mnogi drugi izdelki, ki jih za prej našteto najdemo v trgovinah. V nadaljevanju vam ponujamo rešitve za številne nadloge na vrtu in v stanovanju, ob tem pa boste naredili še nekaj zase.

Okna: z mešanico kisa in vode ter jelenjo kožo boste učinkovito očistili okna v stanovanju. Ob tem pa ne bo sledi, ki jih puščajo nekatera čistila.

Za lepe lase in nohte

Če so vaši lasje krepasti in suhi, preizkusite metodo s kisom; lasem bo povrnil lepoto, mehkobo in sijaj. Pripravite si preprost pripravek, kis pomešajte z vodo v razmerju 1:2. Mešanico nanesite na lase in pustite delovati deset minut. Nato izperite z mlačno vodo. Vaši lasje bodo že med izpiranjem mehkejši in voljnejši. Prav tako bo vaš lak za nohte precej obstojnejši, če boste uporabili kis. Vse, kar morate narediti, je, da nohte pred začetkom lakiranja za pet minut namočite v kis. Lak bo tako obstojnejši pa tudi nohti bodo nekoliko trši.

Dezinficira in nevtralizira

Pečica: najlažje jo boste očistili z uporabo kisa, sode bikarbone in vode. Kis razpršite po površini, na katero potrosite sodo. Pustite delovati in zdrgnite z gobico.

Ne zapravljajte kupa denarja za čiščenje kopalnice in stranišča, saj se najboljše čistilo skriva v vaši kuhinji. Če želite dezinficirati kopalnico in odstraniti trdovratni vodni kamen, površine popršite s kisom in pustite delovati vsaj deset minut. Za trdovratne madeže lahko uporabite kis za vlaganje, ki je nekoliko močnejši. Za čiščenje si pripravite raztopino z vodo v razmerju 1:2. Z mešanico boste odlično očistili straniščno školjko, umivalnik in kopalno kad. Pozorni bodite na kromirane površine, saj lahko kis povzroči razjede in barvne madeže. Pripravljeno raztopino lahko uporabite tudi v prostoru, ki zaudarja po cigaretnem dimu. Popršite mešanico po prostoru, zavesah in tapiserijah, saj odlično nevtralizira vonj.