Čudežni Mike

VIDEO: Brez glave živel kar 18 mesecev

S.R.
19. 11. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

22. oktobra 1945 je revija Life poročala o bizarni zgodbi piščanca, ki je kar 18 mesecev živel brez glave, in rodila se je legenda!

Wikipedia
Brezglavi Mike je 18 mesecev živel kot zvezdnik.

Zgodba gre nekako takole. Piščanec, pozneje znan kot »brezglavi piščanec Mike« ali »čudežni Mike«, je bil leta 1945 še povsem neznan, anonimen in dober kilogram težek ptič, ko ga je nek septembrski večer istega leta kmet Lloyd Olsen izbral za večerjo. Sekira je padla, ni pa padel tudi Mike.

Youtube
Hranil ga je s kapalko.

Po trenutkih običajnih brezglavih kokošjih zdrah in divjega plahutanja se je Mike umiril ter nadaljeval s svojimi kurjimi opravili. Legenda pravi, da je po obglavljenju poskušal celo zobati hrano. Kje jo je videl, je vedel samo on, kmet Olsen pa je natančno vedel, kje je Mikova glava. Mike ni in ni želel umreti.

Pozneje so na univerzi v Utahu ugotovili, da je Olsen v želji, da bi ohranil čim več mesa, Mika obglavil tik nad možganskim deblom, pri čemer je zgrešil njegovo vratno veno. Ker je Mike ohranil male možgane, njegove osnovne motorične funkcije niso bile okrnjene.

Znanstveniki so zaključili, da Miku izguba glave, razen tega, da je izgubil senzorične funkcije, ki jih omogočajo jezik in oči, ni predstavljala prevelike težave. Rezilo je zgrešilo tudi eno od ušes, tako da je Mike lahko celo slišal, vendar pravijo, da njegov sluh nikoli več ni bil tisti »ta pravi«.

Olsen je čudežnega Mika naslednji dan našel spečega med ostalimi kokošmi v kurniku. Ker se mu je tako speč zasmilil, se je odločil, da bo zanj kolikor bo le mogoče dobro poskrbel. Začel ga je hraniti s kapalko, občasno pa mu je v požiralnik kot nagrado spustil tudi kakšno manjše zrno koruze. S posebnim orodjem mu je čistil tudi sapnik, da je ubogi Mike lahko dihal.

V mestu Fruita še danes vsak prvi teden v maju praznujejo dan brezglavega piščanca Mika. 

Rodila se je zvezda

Mike je postal prava atrakcija, prišel je na naslovnice znanih revij, kot sta Time Magazine in Life, pojavil se je v Guinnessovi knjigi rekordov, Olsen pa ga je odpeljal celo na turnejo po državi, kjer je z njim zaslužil po 4.500 dolarjev mesečno. V osemnajstih mesecih po »ponesrečenem« obglavljenju se je čudežni Mike celo zredil dobra dva kilograma.

Mike je na koncu svoje poti tudi umrl kot pravi zvezdnik. Med turnejo se je v svoji motelski sobi zadušil, potem ko je Olsen izgubil orodje za čiščenje njegovega sapnika.