ŠKOTSKA

Milijonta potnica na letalski liniji, ki traja le dve minuti

K.A./STA
1. 11. 2016, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na najkrajši letalski liniji na svetu, ki povezuje dva škotska otočka, so v ponedeljek pozdravili milijonto potnico.

Facebook
Anne Randall

2,7 kilometra dolg polet med otokoma Westray in Papa Westray v otočju Orkney ob severovzhodni škotski obali je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisan kot najkrajša redna letalska linija.

Polet z osemsedežnim letalom Britten Norman Islander uradno traja dve minuti, ob ugodnih vetrovih pa tudi zgolj 47 sekund. Proga je del linije, ki povezuje največji kraj na otočju Kirkwall z drugimi otoki.

Škotska regionalna letalska družba Loganair na tej liniji leti od 1967, v ponedeljek pa je milijonto potnico, svojo dolgoletno stranko Anne Rendall obdarila s šopkom cvetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uslužbenka Royal Bank of Scotland je na liniji letela več kot 10.000-krat, obiskovala otoke in tamkajšnjim prebivalcem nudila bančne storitve.

"Proga je dragulj v naši mreži in je poznana po vsem svetu," je ob tej priložnosti dejal direktor družbe Jonathan Hinkles. "Ne glede na njeno slavo je pomembna življenjska linija za prebivalce Orkneyja, saj posamezne otoke povezuje z udobno letalsko povezavo, je dodal. Linija, ki jo uporabljajo učitelji, zdravniki, policisti, učenci in drugi, prebivalcem olajša njihove vsakodnevne opravke.