Umska jasnost

Lucidne sanje so izziv

šz
31. 10. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste sanjali povsem nelogične sanje, ki so se sicer v času sanjanja zdele povsem verjetne, nato pa ste se zavedeli, da pravzaprav sanjate? Gre za tako imenovane lucidne sanje.

Dreamstime
Tudi če ste sposobni lucidno sanjati, ni nujno, da boste imeli nadzor nad svojimi sanjami.

Sanje so bolj jasne in žive, barve in vonji pa veliko bolj izraziti.

Lucidne sanje niso nekaj novega. Aristotel je bil verjetno prvi, ki je pisal o lucidnih sanjah, vendar za to še ni imel posebnega besednega izraza. Nekateri tibetanski budisti so prakticirali nekaj podobnega, kot so lucidne sanje – jogo spanja in sanj.

Vživljanje v druge

V lucidnih sanjah se človek popolnoma zaveda, da je sredi sanj, in to svojo vednost uporabi za spreminjanje toka sanj. Izraz lucidne sanje si je leta 1913 izmislil in prvič uporabil pisatelj in pesnik Frederik van Eeden, da bi s tem ponazoril umsko jasnost sanj. V lucidnih sanjah lahko torej človek počne karkoli: spreminja potek sanj, se vživi v kako drugo osebo ali žival, izkuša dogodke, ki jih sicer ne bi nikoli, ali obišče svoj sanjski kraj, ki morda v resničnem svetu sploh ne obstaja.

Štiri vrste zavesti

Indijanski zapis o sanjah, verjetno lucidnih

Sanjati se je treba učiti, saj so sanje portal v duhovni svet, pot do prerokb in življenjskih skrivnosti. 

Kako bi se počutili, če bi imeli popoln nadzor nad svojimi sanjami? Z nekaj vaje in prizadevanja vam to namreč lahko uspe. Obstajajo štiri stopnje zavesti v lucidnih sanjah.

Prelucidnost je prva stopnja – takrat ima človek občutek, da nekaj ni prav, vendar ne more ugotoviti, kaj bi to bilo. Ko se zbudi, pa mu postane jasno, da so bile to le sanje, in se čudi, kako se tega ni spomnil že prej.

Na stopnji tako imenovane slabe lucidnosti se človek na hitro zave, da sanja, vendar kmalu spet zdrsne v navadne sanje.

Dobra lucidnost je stopnja, ko se človek že zaveda dejstva, da je vse dogajanje okoli njega le del sanj, zato se počuti varnega in v sanjah lahko zelo uživa. Takšne sanje so tudi bolj jasne in žive, barve in vonji pa veliko bolj izraziti.

V absolutni lucidnosti pa se človek od trenutka, ko zaspi, zaveda, da sanja in ima vse pod nadzorom. Iz budnosti se preseli v lucidne sanje pri polni zavesti.

Poudariti je treba, da lucidnost ni sinonim za nadzor nad sanjami. Tudi če ste sposobni lucidno sanjati, ni nujno, da boste imeli nadzor nad svojimi sanjami. In nasprotno, tudi če nimate lucidnih sposobnosti, lahko nadzorujete svoje sanje.