Božični sejmi v Evropi

15 čarobnih krajev za božični oddih

S.R.
31. 10. 2016, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Počasi se približuje praznično obdobje, s tem pa tudi čas božičnih sejmov. Ne glede na velikost, je vsak sejem izraz kulinarične, glasbene in še kakšne kulture v regiji. Za vas smo zbrali 15 najočarljivejših v Evropi.

Profimedia

1. Innsbruck (15. november 2016 – 6. januar 2017)

Od pol ducata božičnih sejmov, ki jih vsako leto organizirajo v Innsbrucku, je najbolj romantična tista, ki poteka v starem mestnem jedru, obkroženem s srednjeveškimi stavbami. Stojnice so založene z medenjaki, lesenimi igračami in prelepimi okraski, izdelanimi iz ročno pihanega stekla. S 500 let stare zlate strehe pa ob mraku trobentači preigravajo božične pesmi.

Poskusite »kiachln«, adventne krofe, toplo postrežene z brusnično omako. Za konec tedna predlagamo, da se z vzpenjačo povzpnete na Hungerburg, od koder lahko po pokušini okusnih priboljških, ki jih ponujajo na tem majhnem trgu, pot nadaljujete na vrh Hafelekar, ki ponuja izjemen razgled na utripajoče mestne luči in s snegom prekrite alpske vrhove.

Profimedia

2. Dunaj (12. november – 24. december)

Dunajska tradicija božičnih sejmov sega v 13. stoletje. Trenutno se ponašajo s približno desetimi, pri čemer je na trgu Rathausplatz pred neo-gotsko mestno hišo vsako leto postavljenih več kot 150 stojnic, ki ponujajo vse od miniaturnih lesenih hišk, lutk, medenih srčkov in usnjenih oblačil do prisrčnih volnenih čepic. Priporočamo tudi, da se prepustite izjemnemu vzdušju trga Spittelberg v bližini muzejske četrti, kjer so izdelki iz ročno pihanega stekla, srebrnina in razni keramični izdelki pravcata paša za oči. Ne pozabite se sprehoditi še skozi Rathauspark, kjer si lahko privoščite vožnjo s kakšnim od številnih vrtiljakov ter občudujete z lučmi okrašena drevesa in paviljone.

Profimedia

3. Lille (18. november – 30. december)

Francozi so strastni ljubitelji dobre hrane, božična tržnica v mestu Lille pa je pravcati gurmanski užitek. Ogrejete se lahko s kozarčkom kuhanega vina, se posladkate s priboljški iz nugata ter zagrizete v pommes d’amour, ki zveni precej bolj romantično od karameliziranega jabolka, mar ne?

Trg Place Rihour je posejan z običajnimi božičnimi stojnicami, za tiste, ki jih zanimajo bolj elegantna darila, pa ta okoliš ponuja tudi številne butike.

4. Strasbourg (25. november – 31. december)

Strasbourg je skozi celotno leto prežet s tradicionalnim šarmom, v prazničnem obdobju pa je ta alzaška prestolnica še posebej čarobna. Z lesom obdelane hiše spominjajo na ogromne rdečo-bele srčke, tlakovane ulice pa so okrašene s številnimi zvezdami, angeli in snežinkami. Tradicija božičnih tržnic tukaj sega v leto 1570, zaradi česar je njihovo praznovanje najstarejše v Franciji, postavitev ogromne jelke na trgu Place Kléber pa je že 400 let star običaj.

Ogledate si lahko enajst tematsko različnih »vasic«, hkrati pa poskusite piškote bredele, ki veljajo za lokalno specialiteto, ponujajo pa jih v najrazličnejših oblikah in okusih.

Profimedia

5. Hamburg (21. november – 23. december)

Ko je govora o sami raznolikosti ponudbe, je na prvem mestu zagotovo Hamburg. To zgodovinsko pristaniško mesto s petnajstimi različnimi božičnimi sejmi bo zadovoljilo potrebe vsakega posameznika. Tradicionalisti bodo obiskali trg pred grandiozno mestno hišo, kjer so razporejene vrste stojnic, ki ponujajo vse od slaščic do raznih ročnih izdelkov. Otroci bodo navdušeni nad ulico igrač Spielzeuggasse, ki je prepolna igrač s celotnega sveta. Romantiki se bodo odločili za trg Jungfernstieg, ki se osredotoča predvsem na gurmansko hrano in prefinjena darila. Tisti, ki ne marajo gneče, pa se bodo najbolj udobno počutili na manjšem, ob vodi ležečem, trgu Fleetinsel, kjer posebno vzdušje pričarajo čarobne luči, ki utripajo z antičnih čolnov. Polnoletnim je na voljo tudi trg Santa Pauli v rdeči četrti Reeperbahn.

Profimedia

6. Stuttgart (23. november – 23. december)

Stuttgarter Weihnachtsmarkt je eno najbolj znanih nemških predbožičnih druženj, ki poteka že vse od leta 1692. V starem jedru Stuttgarta, kjer je prepovedana vožnja z avtomobilom, je zrak prežet z vonjem po kuhanem vinu in svežih borovih vejicah. Od trga Schlossplatz do Marktplatz se po tlakovanih ulicah vije kača približno 300 stojnic, ki se z okraski in utripajočimi lučmi vsako leto potegujejo za nagrado »najlepše okrašene stojnice«.

Ne spreglejte ročnih izdelkov iz Schwarzwalda, kot so polsteni natikači, krtače iz prave konjske žime in pletene kape ter po tradicionalni metodi destilirani sadjevci. Na renesančnem dvorišču stare palače in na stopnišču mestne hiše pa potekajo tudi prvovrstni in brezplačni glasbeni dogodki.

Profimedia

7. Worms (21. november – 23. december)

Mesto Worms, ki je od Frankfurta oddaljeno le uro vožnje in se ponaša z nazivom »najstarejšega mesta v Nemčiji«, dokazuje, da je lahko »malo« tudi dejansko čudovito. Dogajanje poteka na glavnem trgu, kjer se nad 50 stojnicami razprostirajo vrste božičnih luči. Na začasnem drsališču lahko svoje sposobnosti pokažejo ljubitelji drsanja, otroci pa bodo zagotovo navdušeni nad pravimi živalmi v živih jaslicah in božičkom s polno vrečo daril.

V mestu Worms je čutiti močan pridih rimskih časov, pri čemer izstopa mogočna romanska katedrala, med božičnimi prazniki pa to mesto ob Renu postreže tudi z mnogimi presenečenji. Poleg klasične glasbe in tradicionalnih fanfar so pogosti tudi nastopi pevskih zborov, na vsakem koraku pa je mogoče slišati še božične pesmi.

Profimedia

8. Köln (21. november – 23. december)

V Kölnu je na voljo kar sedem božičnih sejmov. Če vas zanimajo sveče, okraski za božično drevesce ali ročno izdelane čipke, obiščite tlakovan Aleter Markt v starem mestnem jedru. Čarobna vasica na trgu Rudolfplatz je polna lesenih igrač, priporočamo pa tudi ogled med lokalnim prebivalstvom priljubljenega trga angelov na trgu Neumarkt, kjer si privoščite znameniti dresdenski božični kolač.

Na tržnici med drevesi mestnega parka Stadtgarten prodajalci ponujajo mongolske natikače, nakit in veliko število različnih vrst medu. Utrujeni od gneče pa boste v tem parku hitro našli prijeten kotiček za kozarček kuhanega vina.

Profimedia

9. Bologna (20. november 2016 – 6. januar 2017)

Fiera di Natale, največji božični sejem v Bologni, je svoj prostor našel v okolici katedrale San Pietro, zgrajene v 12. stoletju, manjša tržnica Antica Fiera di Santa Lucia pa poteka pred cerkvijo Santa Maria dei Servi.

Bologna je znana po dobri hrani, zato so okusne jedi na voljo na vsakem koraku. Poskusite lahko vse od kandiranega ali marcipanovega sadja, limoninih olupkov, namočenih v temno čokolado, do prazničnega turškega medu.

Profimedia

10. Stockholm (23. november – 23. december)

Čeprav je bil prvi božični sejem na trgu Stortorget v starem delu Stockholma prvič organiziran pred 500 leti, je njegova sodobna različica stara »samo« stoletje. V bližini kraljeve palače so stojnice polne steklenih in lončarskih izdelkov, ročno izdelanih na švedskem, cene pa so presenetljivo dostopne. S kozarčkom glögga, kakor na švedskem imenujejo kuhano vino, v eni roki in ingvejevim pecivom pepparkakor v drugi bo pobeljen Stockholm izgledal kot čisto prava božična razglednica iz Skandinavije. Za pristni okus Švedske priporočamo še žafranove žemljice saffransbullar in klobase iz mesa severnega jelena.

Profimedia

11. Trondheim (9. december – 18. december)

Če se boste znašli v tem arktičnem mestu, se odpravite na glavni trg Torvet, kjer vas bodo pričakale številne lesene koče in tradicionalni laponski šotori ljudstva Sami. Stojnice ponujajo ročno vezene šale, keramične čaše za vino, sire z okusom raznega jagodičevja in posušeno meso severnega jelena.

V šotorih se ob odprtem ognjišču okrepčajte z burgerjem iz losovega mesa, vaflji z borovnicami in čašo kuhanega vina. Ne pozabite še na sprehod prek mosta Gamle Bybro v starem delu mesta, ki vodi do v živahne barve prepleskanih lesenih hiš v neekdanji delavski četrti Bakklandet.

Profimedia

12. St. Gallen (24. november – 24. december)

St. Gallen, ki je le uro vožnje oddaljen od Züricha, ponuja vse, kar se od božičnih praznikov pričakuje. Med drugimi si lahko ogledate baročno katedralo in srednjeveške stavbe, oči pa si lahko spočijete ob razgledu na s snegom pokrite gore. Praznično vzdušje se ob spremljavi božičnih pesmi prične s prižigom luči na najvišjem božičnem drevesu v Švici.

Pozorni bodite na vedno slasten biberli, ingerjev kruh z marcipanom, ki je na voljo v raznih oblikah z različnimi dekoracijami. Ustavite se v majhni pivnici Beizli ter se pogrejte s čašo tradicionalne pijače feuerzangenbowle, ki je mešanica vina in ruma.

Profimedia

13. Brugges (18. november 2016 – 1. januar 2017)

Stojnice v Bruggesu postavijo na glavnem trgu pod zvonikom iz 13. stoletja in na trgu Simona Stevina. Ponujajo pa vse od ročno izdelanega nakita, lesenih igrač, čepic in šalov, do usnjenih izdelkov ter seveda čokoladic. Privoščite si še lokalno varjeno pivo v udobni pivnici Staminee de Garrev, skriti v ozki uličici ob ulici Breidelstraat.

Profimedia

14. Vilna (26. november – 29. december)

Glavno mestu Litve je v prazničnem obdobju prava paša za oči. Najbolj izstopa Televizijski stolp, ki ga za božič z nešteto lučmi preoblečejo v božično drevo. Tudi v Vilni boste lahko na vsakem koraku srkali kuhano vino, posladkali pa se boste lahko z litvanskim pecivom, kot sta v drevo oblikovano pecivo raguolis ali makova torta. V prazničnem vzdušju pa vsako leto pripravijo tudi mednarodni božični dobrodelni sejem, kjer osebje tujih veleposlaništev z vsega sveta prodaja doma izdelane tortice in razna druga darila.

Profimedia

15. Praga (26. november 2016 – 1. januar 2017)

Na trgu Staromestske namesti v starem mestnem jedru vsako leto uprizorijo žive jaslice, postavijo ogromno božično drevo, vse to dogajanje pa vsak dan spremljajo nastopi glasbenih skupin s tradicionalno glasbo in pevski zbori. Na stojnicah boste našli številne iz lesa izrezljane igrače, izdelke iz bohemskega kristala, nakit in tradicionalne okraske iz slame in koruze. Privoščite si češko klobaso ali pa trdelnik, toplo in s sladkorjem prevlečeno pecivo. Zvečer pa se udeležite katerega od glasbenih koncertov, ki potekajo v praških cerkvah.

Profimedia

Profimedia