Morda niste vedeli

Severni pingvini

Marjan Kodelja
8. 10. 2016, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zakaj severni medvedi ne jedo pingvinov? To je lahko zato, ker eni živijo visoko na severu, drugi pa nizko na jugu. Kako to, da pingvini ne živijo tudi na severu?

Arhiv Svet24
Pingvinov na severu ni, ker je tam živel podoben ptič, ki je izumrl zaradi pretiranega lova.

Beseda pingvin izvira iz 16. stoletja in so jo najprej povezovali z veliko njorko, malce nerodnim ptičem severnih morij, ki je izumrl leta 1844. Pingvini in velike njorke niso v sorodu, le podobni so si. Oboji niso letalci, znajo plavati in se hranijo v morju, imajo podobno barvo perja ter živijo v hladnem podnebju. Ko so prvi Evropejci prišli na Antarktiko, so menili, da vidijo njorke, zato se jih imenovali pingvini.

Medtem ko južni pingvini nimajo kopenskega sovražnika, so se morale velike njorke izogibati lisicam in medvedom. Vendar niso ti krivi za izumrtje severnega pingvina. Kriv je človek oziroma njegova ideja, da je njihovo perje najboljše za blazine. Nerodni ptič pa je bil lahka tarča, še posebej med sezono gnezdenja. Na začetku devetnajstega stoletja so počasi vse evropske države prepovedale lov nanje, a brez učinka. Ker je prepovedano, je toliko bolj sladko, in to je razlog, da je ptič izumrl. Zadnji par naj bi poginil leta 1930 na Islandiji zaradi erupcije vulkana.