Morda niste vedeli

Kdaj postanemo odrasli

Marjan Kodelja
8. 10. 2016, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Polnoletnost je, ko mi starši težijo manj, saj sem odrasel in odgovoren zase. Toda kako so določili mejo, po kateri nas družba obravnava za odrasle?

Preprost odgovor je, da gre za kompromis, za dogovorno starost, v kateri se pričakuje, da človek pridobi znanje in modrost, da lahko sam skrbi zase. Vendar v zgodovini ni bila določena starost prehoda v odraslost, še manj, da bi bila dopolnjeno 18. leto življenja, ki je danes meja v večini družb. Tedaj so družine odločale, kdaj je otrok dovolj zrel, da prevzame odrasla opravila. Toda vse je bilo odvisno od posameznika. Aleksander Veliki je kot 16-letnik vodil vojsko, Julij Cesar pa je bil celo leto mlajši, ko je postal glava družine.

V Iranu so otroci polnoletni po 15. rojstnem dnevu, v ZDA pa po 21.

Kaj pa pravi znanost?

Ena od možnost je spolna zrelost, zato so nekatere religije dečke obravnavale kot odrasle z dopolnjenimi 13 leti, deklice pa z 12. Spolna zrelost pa nima nič skupnega z razvojem možganov. Danes vemo, da lahko razvoj možganov poteka globoko v 20. leta, pri nekaterih pa celo v 30. leta. Vseeno pa večina meni, da je človek pri 18 letih večinoma dovolj zrel, da se ga obravnava kot odraslega. V resnici pa je odvisno od vsakega človeka, kdaj odraslost dejansko doseže.