Zanimivosti

Porod v vodi - da ali ne?

A.K./STA
10. 9. 2016, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Porodi v vodi so v Sloveniji še vedno med manj pogostimi oblikami poroda.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Največ jih opravijo v porodnišnici v Postojni, kjer letno tako rodi okoli 30 žensk. Takšne porode že vrsto let omogočajo tudi v Murski Soboti in Šempetru, letos pa so jih uvedli še na Ptuju.

V Bolnišnici Postojna izvajajo porode v vodi že 20 let. Direktor Aleksander Merlo je pojasnil, da jih priporočajo vsem zdravim nosečnicam, ki si želijo naravnega poroda in jih topla voda dodatno pomirja in sprošča. "Porodov v vodi je približno pet odstotkov vseh porodov pri nas," je navedel.

V Splošni bolnišnici Ptuj so takšne porode uvedli letos spomladi. Po besedah tamkajšnje specialistke ginekologije in porodništva Damijane Bosilj so doslej izvedli že 14 porodov v vodi. "Babice so že dalj časa izražale željo, da bi imele možnost poroda v vodi, ker so vedno močno spodbujale nosečnice h gibanju med porodom," je povedala. "Na to smo se pripravljali dlje časa. Povezali smo se s kolegi v Postojni, kjer imajo največ izkušenj s tem, in s takšnimi porodi začeli aprila," je dodala.

Prednosti in tveganja

Med prednostmi poroda v vodi so lažja sprostitev in manjše občutenje bolečin pri nosečnici, manj stresa za otroka ter manj epiziotomij in raztrganin porodnih poti. Obstajajo pa določena tveganja, kot so povečana možnost vnetij pri plodu in materi, vodna embolija in močnejša krvavitev pri nosečnici. Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost pa mora potekati brez zapletov.

V Sloveniji sicer deluje 14 porodnišnic, v katerih je bil v lanskem letu po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izveden 20.001 porod, kar je 610 ali tri odstotke manj kot v letu 2014. Manjše porodnišnice, kot so v Brežicah in Trbovljah, zabeležijo okoli 500 porodov na leto, v največji v Ljubljani pa tudi več kot 6000 na leto.

Način poroda po izbiri

Nosečnice lahko same izbirajo, kje bodo rodile, pri tem pa veliko vlogo igra prav razpon možnosti, ki jih ponujajo posamezne ustanove. Pri tem so slovenske porodnišnice v zadnjem desetletju storile velik korak naprej, še posebej kar zadeva individualno obravnavo nosečnic in upoštevanje njenih želja ter potreb med porodom.

Tako je na primer v Postojni mogoč porod v Babiški hiši, kjer ima ženska možnost poroda z izbrano babico, porodnice si lahko izbirajo tudi različne porodne položaje. Na Ptuju sta recimo med novostmi letošnjega leta tudi možnosti poroda s pomočjo vrvi, za katero se ženska prime in s pomočjo pritiska pomaga v aktivni fazi poroda, ali na posebni blazini, na kateri lahko ležita skupaj s partnerjem in premagujeta popadke. "Tudi na Jesenicah so naredili velik premik v pristopu do naravnega poroda in taka oblika poroda tam narašča. So pa želje žensk različne in verjamemo, da porodnišnice omogočajo razgovore o tem s strokovnjaki," so povedali na ministrstvu za zdravje.

Strah pred bolečino

Eden od pomembnih dejavnikov za nosečnice, ki se bojijo bolečin, je možnost poroda z epiduralno analgezijo. Ta je na primer zelo priljubljena v porodnišnici v Kranju, kjer so po podatkih ministrstva za zdravje lani tako izvedli kar 41 odstotkov porodov. Visok delež porodov z epiduralno analgezijo je tudi v Postojni, Murski Soboti, Ljubljani in Slovenj Gradcu, medtem ko jih je v ostalih porodnišnicah manj kot desetina, pogosto zaradi pomanjkanja anesteziologov.

Tako kot drugod po svetu je tudi v Sloveniji vedno več primerov carskega reza. Po podatkih Združenja za perinatalno medicino se je v letih 2002-2012 v Sloveniji povečal delež carskih rezov s 13 na 19 odstotkov vseh porodov.

Po podatkih NIJZ je porodov doma oziroma na poti v porodnišnico manj kot odstotek. To področje ureja delovna skupina na pobudo ministrstva za zdravje, ki pripravlja dokument o strokovnih usmeritvah načrtovanega poroda doma. Vsi kriteriji in pogoji porodov na domu bodo opredeljeni v dokumentu, ki je trenutno v pripravi.