Morski plenilec

Drama na Jadranu: bo to konec ribolova?

R.T.
8. 9. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Morski plenilec, ki se je pojavil v severnem delu Jadranskega morja, predstavlja resno grožnjo njegovemu ekosistemu.

Svet24
Mnemiopsis leidyi ni avtohtona vrsta v Jadranskem morju, je pa zlasti v Tržaškem zalivu prisotna že od leta 2005.

Rebraš Mnemiopsis leidyi je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja nekako našel pot v Črno morje. Danes je tam eden od glavnih škodljivcev, ki ogroža ne le ostale ribe, temveč tudi samo morsko okolje. Kar pomeni, da terja posebno pozornost strokovnjakov, potrjuje Olja Viđak iz splitskega Inštituta za oceanografijo in ribištvo.

Morskega gospodarskega ribolova je že sicer zadnja leta vse manj.

Wikipedia
Bitje človeku neposredno ni nevarno (z razliko od meduz nimajo ožigalk), zgolj posredno preko vplivov na morski ekosistem in na gospodarsko pomembne dejavnosti, kot je ribolov.

V Tržaškem zalivu od leta 2005

Mnemiopsis leidyi ni avtohtona vrsta v Jadranskem morju, je pa zlasti v Tržaškem zalivu prisotna že od leta 2005. Hrani se z zooplanktonskimi organizmi, ribjimi ikrami in ličinkami, zato lahko znatno vpliva na ribjo populacijo, če se pretirano razmnoži. To pomeni, da ne ogroža rib, školjk in drugih morskih organizmov, ampak, kar je še pogubneje, njihova jajčeca in ličinke.

Specifične razmere

V avtohtonih območjih, kjer biva Mnemiopsis leidyi (vzhodna obala Severne in Južne Amerike), njihovo število brzdajo druge vrste rebrašov, v primeru Črnega morja pa velja upoštevati specifične razmere, to je slabo stanje obstoječega okolja s prekomernim vnosom hranil, onesnaženostjo in prekomernega ribolova komercialno pomembnih vrst rib, ki je porušil prehranjevalno verigo. V Jadranskem morju k sreči tako izrazitih okoljskih težav po besedah Viđakove nimamo.