Raziskovanje

Podalpska prestolnica Gorenjske

sa
31. 8. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na raziskovanje kulturnega središča Gorenjske, Kranja, ki je četrto največje mesto v Sloveniji in že 6000 let neprekinjeno poseljeno mesto, se brez skrbi in dodatnega načrtovanja lahko odpravite vse dni v letu, v vsakem vremenu.

Arhiv Svet24
Staro mestno jedro Kranja, zaščiteno kot kulturni spomenik in veliko v svoji majhnosti, vabi na ležerno pohajkovanje po svojih ulicah in zvedavo odkrivanje številnih mestnih zgodb.

Staro mestno jedro Kranja, zaščiteno kot kulturni spomenik in veliko v svoji majhnosti, vabi na ležerno pohajkovanje po svojih ulicah in zvedavo odkrivanje številnih mestnih zgodb. Na pročeljih stavb raziščite lise srednjeveške zgodovine, po kamnitih tleh stopite nad arheološke najdbe iz časov zlate dobe Kranja.

Odlična popotnica za novo sezono

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj so to poletje veliko časa in truda vložili v novo podobo Kranja kot turistične destinacije, kar je odlična popotnica tudi za novo sezono. Kranj pa je odlično izhodišče tako za poletne kot zimske športe, zato se sezona pri njih nikoli ne konča. Z jesenskimi barvami Kranj postane prav pravljičen!

Sveže ustvarjalno vrenje

V objemu mestnega obzidja mesto skriva presežke umetniškega in arhitekturnega snovanja, zgrešiti ne gre niti svežega ustvarjalnega vrenja. Galerija Prešernovih nagrajencev gosti najpomembnejša imena slovenske umetnosti, Prešernova, Mestna in Kranjska hiša vabijo na raznolike razstave, radovedneže presenečajo zakladi Gorenjskega muzeja. Grad Khislstein s prijetno kavarno 12.56 in letnim gledališčem nudi večere zabavnih prireditev, z urbanim kulturnim utripom je prežeta Layerjeva hiša, otroke vabi Pungert, številne kavarne in bari pa skrbijo za utrip mestnega jedra.

Skriti kotički starega mestnega jedra

Ohladitev obljubljajo rovi pod starim Kranjem, zgrajeni med drugo svetovno vojno in prepredeni pod starim mestom. Spustite se v globino kranjskega podzemlja in doživite realistično simulacijo bombnega napada. Z raznolikimi zgodbami vam rove popestrijo izkušeni vodiči. Konec oktobra Kranj v rove vabi s prireditvijo Noč čarovnic, novembra pa se v rovih vije vinska pot. Sprehod po Prešernovi ulici od Pungerta do Maistrovega trga obljublja očarljive poletne večere.

Čez dan se pustite voditi po z legendami prežetih »gasah« – »ta uscani« Tavčarjevi ter »ta posrani« Tomšičevi ulici. Slednja se vztrajno spreminja v kulturno četrt mesta. Pomudite se v ateljejih, trgovinicah rokodelskih in spominskih izdelkov ter lokalne ekološke hrane, vzemite si čaj za s seboj, okusite Prešernov sladoled na Brionih, kulinarične dobrote v restavraciji Sonet, kranjsko klobaso pri Arvaju, kranjske štruklje v Kotu in kranjsko pivo. Vsako drugo soboto se številne restavracije preselijo na Glavni trg na KR’kuhno.

Wikipedija
Kranj sodi v sam vrh aktivnih zelenih mest Slovenije.

Avantura v neokrnjeni naravi

Neskončne možnosti izletov v naravo, alpsko pohodništvo, otroška doživetja, športne aktivnosti, kolesarske poti in pohajkovanje po bližnjih hribih in podeželju nudijo široko paleto načinov preživljanja prostega časa v podalpski prestolnici Gorenjske. Edinstvena umestitev kanjona reke Kokre v samo središče mesta, objem reke Save z druge strani, neskončne možnosti ribolova, možnost opazovanja ptic, privlačna in sodobna otroška igrišča, letno kopališče s teniškimi površinami, hitri vzpon na Šmarjetno goro in Jošt, park Gradu Brdo in golf igrišče ob njem postavljajo Kranj v sam vrh aktivnih zelenih mest Slovenije. Umaknite se na mirno podeželje in raziščite številne turistične ekološke kmetije, dovolite jim, da vas razvajajo s kulinaričnimi okusi, čudovitimi razgledi in prijazno besedo.

Arhiv Svet24
Mag. Tomaž Štefe, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, z ženo Aleksandro Štefe na odprtju razstave Vinka Tuška v Galeriji Prešernovih nagrajencev.

Kakšni so turistični trendi v Kranju

Mag. Tomaž Štefe, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, je povedal, da se je število turistov v zadnjih treh letih v Kranju podvojilo, kar je zelo zadovoljiv podatek. Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj so to poletje veliko časa in truda vložili v novo podobo Kranja kot turistične destinacije, kar je odlična popotnica tudi za novo sezono. Kranj pa je odlično izhodišče tako za poletne kot zimske športe, zato se sezona pri njih nikoli ne konča. Z jesenskimi barvami Kranj postane prav pravljičen!

Katere so glavne znamenitosti

Kot je dodal Štefe, je Kranj že 6000 let neprekinjeno poseljeno mesto, zato je izredno zanimiva in redka arheološka znamenitost. V mestu so svojo sled pustila številna zgodovinska obdobja, prav tako pa so svoj pečat pustile znamenite osebnosti. Omeniti gre seveda Prešerna in Prešernovo hišo, njegov spomenik in Prešernov gaj, Plečnika in njegovo stopnišče, pa Leopolda Layerja in živahno Layerjevo hišo, Puharja, Jenka, Bleiweissa in druge. Znameniti so cerkev sv. Kancijana, mestno obzidje s stolpi, mestne ulice s starimi meščanskimi hišami – ena najlepših je zagotovo Pavšlarjeva hiša, v kateri je Galerija Prešernovih nagrajencev. Nato so tu še rovi pod starim Kranjem, kanjon Kokre in zelena okolica s hribi in gorami ter številnimi priložnostmi za aktivno preživljanje časa.