Leteče jajce

Drugačen, a vendar leti!

Marjan Kodelja
28. 8. 2016, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Samodejni letalniki se množijo kot gobe po dežju. In ko smo že mislili, da nas nič ne more več presenetiti, naletimo na leteče jajce v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Cena tegale drona s skoraj vsemi dodatki je tisoč dvesto zelencev, kajpada brez davka, dobavljiv pa naj bi bil oktobra.

Država je sicer nekoliko zaostrila igranje s samodejnimi letalniki, vendar če nič drugega, brez omejitev lahko letimo znotraj lastnih prostorov. Le manj zabavno je. Letalnik Power Egg, kajpada ga v obliki prednaročil ponuja neko kitajsko podjetje, lahko leti notri in zunaj. Odlikuje pa ga oblika, ki se v marsičem razlikuje od predpostavke, kakšni morajo biti letalniki z navzgor obrnjenimi propelerji.

Baterija letalnika zdrži 23 minut, kar ni ravno zavidljivo veliko, največja hitrost pa je 13 metrov na sekundo. Del »sistema« je tudi aplikacija za sistema iOS in Android. 

Kadar ne leti, je okrasek na polici

Odlikuje ga možnost zložitve pristajalnih nožic in ročic z motorji in propelerji v ohišje, kjer so tudi na varnem, kadar z njim ne letimo. Tozadevno spominja na veliko jajce in z malo domišljije si ga lahko predstavljamo tudi kot okrasek domačega interjerja. Tehnično gledano sodi med srednje zmogljivejše, ne more se na primer kosati s phantomom 4, vseeno pa v sebi skriva kamero ločljivosti 4K na vrtljivem nosilcu, ki pokriva 360 stopinj.

Zunaj tako, notri drugače

Med letenjem zunaj prostorov se letalnik orientira s pomočjo vgrajene satelitske navigacije GPS, kajpada pa ga upravljamo prek radijskega kontrolnika. Letenje notri je malce drugačno. Dron uporablja sonar (ultrazvočno tipalo) ter s pomočjo kamere prepoznava vzorce tal, da se ravno ne zabija v stene in druge ovire. Tu je na voljo še dodatna možnost upravljanja, in sicer prek kontrolnika, ki prepozna kretnje »pilota«. No, ja. Ampak glede na velikost mora biti prostor dokaj velik, da lahko leti v njem.