Ruska kapelica

Spomin na vojne ujetnike

Luka Tetičkovič
30. 7. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruska kapelica na cesti med Kranjsko Goro in Vršičem stoji v spomin ruskim ujetnikom, ki so umrli med gradnjo prelaza Vršič. Svoja življenja so dali za izgradnjo ceste, ki je preskrbovala soško fronto.

Wikipedia
Ruski vojni ujetniki in avstro-ogrski stražarji pred Rusko kapelico.

Vojna, ki bo končala vse vojne, se pri nas začne na zahodni meji avstro-ogrskega imperija. Italija izda zavezništvo in Dunaju napove vojno. Lokalne enote se le z veliko težavo uprejo ofenzivi italijanskih alpinističnih enot na najbolj nezaščiteni meji imperija – odpre se najtežja fronta prve svetovne vojne, soška fronta.

Dmitrij Medvedjev, ruski premier, med lansko komemoracijo: "Žalostni spomenik nesmiselnosti vojne."

Avstrijsko poveljstvo v naglici ukaže izgradnjo gorske ceste Kranjska Gora–Vršič, ki je nujno potrebna za preskrbovanje vojaških enot visoko v Alpah. Cesta prek prelaza Predel je sicer že obstajala, a je bila preblizu frontne črte in kot takšna nezanesljiva. Dela na novi cesti opravlja 10.000 ruskih vojnih ujetnikov, ki so bili zajeti na vzhodni fronti imperija.

Wikipedia
Ruska kapelica v snežni odeji.

Usodni plaz 

Marca 1916 zapade ogromno snega, vendar slabo vreme ne ustavi vojne vihre. Avstrijsko poveljstvo ukaže, da je treba zagotoviti prehodnost preskrbovalne ceste, pa če jo je treba čistiti noč in dan. Če sneg ni ovira za vojake, ne sme ovirati niti 800 ton potrebščin, ki jih ti potrebujejo, da držijo fronto. 

Med 170 in 300 ruskih ujetnikov je preminilo v ledenem objemu plazu.

Cesto čistijo ruski ujetniki, nastanjeni v ruskem taboru. Mnogi med njimi takšnega meteža niso videli niti v Sibiriji, kar sledi, pa se lahko zgodi le v visokogorju. Na pepelnično sredo, 8. marca 1916, ruski tabor pod seboj pokoplje gromozanski plaz. Krike zaduši bela preproga, ki pod seboj ruši cesto in streho iz hlodov, namenjenih zaščiti pred plazenjem. Preživeli ujetniki zaradi strahu menijo, da reševanje ni mogoče, čeprav jim avstrijski stražarji grozijo, da bodo streljali. Natančno število mrtvih zaradi vojne tajnosti še vedno ni znano. 

Kapelica je bila zgrajena v spomin na ruske ujetnike.

Domneva se, da je med gradnjo ceste umrlo od 170 do 300 Rusov in od 10 do 80 avstro-ogrskih vojakov, ki so jih stražili. Plaz pa je nato zahteval še 110 žrtev med Rusi in sedem avstro-ogrskih stražarjev. Preživeli ruski ujetniki so leta 1916 postavili Rusko kapelico, ki še sto let kasneje služi spominu na umrle. Na njej je v cirilici zapisano Sinam Rossii – Sinovom Rusije. 

Wikipedia
Vsakoletna komemoracija pred Rusko kapelico.

Baročni stil

Kapelica je zgrajena iz lesa in postavljena na kamnitih temeljih. Izvorno je bila prekrita z lubjem, kasneje pa so jo prekrili s skodlami. V notranjosti je oltar, ki je od prostora za vernike ločen z značilnim ikonostasom. To je lesena predelna stena, okrašena s pravoslavnimi ikonami. Nad glavami obiskovalcev se nahajajo kovani lestenci, ki prostor razsvetljujejo s sojem sveč. 

Wikipedia
Lani jo je obiskal ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Na obeh straneh se dvigata kupoli v baročnem stilu, značilnem za ruske pravoslavne cerkve. Iz manjšega vodnega vira se napaja potoček, ki žubori mimo kapelice.