REZERVACIJA PLAŽE

Vojne z »brisačarji« na okupiranih plažah

Zoran Franc
30. 7. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ali ste tudi vi eden tistih, ki si na dopustu, takoj ko odprejo oči, odnesejo brisače in ostalo plažno galanterijo na plažo? Ta ideja morda ni preveč dobra, saj lahko kaj hitro ostanete brez nje. Preverite, kje.

Arhiv Svet24
Premislite, ali je vredno rezervirati svoj prostor in ostati brez plažnih pripomočkov.

Vedno pogostejše razvade nekaterih turistov, ki si zjutraj, še preden vzide sonce, rezervirajo svoj »košček morja« oziroma plaže, postajajo moteč dejavnik za domačine in mnoge druge obiskovalce, ki na sicer prazni plaži ne najdejo prostora, da bi lahko zasedli nekaj kvadratnih metrov zase. Mnoge države so proti tako imenovanemu »brisačarstvu« že resno nastopile. V Španiji boste plačali celo globo.

Proti »brisačarjem« ostro na Hrvaškem Ostro so nastopili v Makarski, Vodicah, Tisnem, na otoku Ugljan in še kje. Več brisač so enkrat zažgali, drugič so izginile v neznano.

Preverimo najprej, kaj se dogaja na domačih tleh. Slovenci trenutno še nismo sprejeli zakona, ki bi prepovedoval »rezerviranje« prostora na plaži, drži pa, da se »brisačarstvo« z vso ostalo navlako že dogaja in hitro seli tudi k nam. »Brisačarje opažam že dlje časa po portoroški plaži. Zjutraj, ko grem do trgovine, imajo postavljenega že pol premoženja,« zapiše eden izmed portoroških domačinov na facebooku. »Tudi v Izoli na svetilniku je to že postalo trend. Ne letos, mislim, da že dve leti nazaj,« pa svoje izkušnje na spletu deli Izolanka. Upravljavci kopališč, kot je videti, še ne razmišljajo o kakršnihkoli ukrepih, prav tako pa nastavljenih brisač, blazin in ostale »plažne galanterije« še ne odstranjujejo.

30 evrov boste morali plačali v Španiji, če boste želeli svoj plažni komplet nazaj.

V Španiji vas bo rezervacija drago stala

Če boste letošnje počitnice preživeli na obalah Španije, si tovrstnih rezervacij raje ne privoščite. Policija na obali Costa del Sol vsako jutro odstranjuje brisače, ob katerih ni lastnika. Če želi lastnik svoje premoženje nazaj, pa mora zanj odšteti 30 evrov. Kot je povedal župan mesta Torrox Oscar Medina, so se za iniciativo odločili zaradi nezadovoljstva in negodovanja lokalnih prebivalcev in obiskovalcev, ki so na problem opozorili.

V Cannesu prepovedane velike torbe

Karlo Novoselić, župan občine Preko: »Vsak dan smo dobili pozive nezadovoljnih domačinov in gostov, da na nekaterih plažah ni mogoče najti prostora niti takrat, ko ni skoraj nikogar tam.«

Če se boste na dopust odpravili na Azurno obalo, natančneje v mesto Cannes, vam na plažo ne bodo dovolili z veliko torbo, saj želijo mestne oblasti preprečiti nevarnost napadov. Vsi ukrepi veljalo na vseh obalah Cannesa, in to do 31. oktobra. Francozi se sicer ne soočajo z »brisačarstvom«, ampak gre za ukrep, ki so ga sprejeli v okviru izrednih razmer po terorističnih napadih. S tem ukrepom pa bodo okrepili tudi boj proti potujočim prodajalcem, ki na plažah delujejo nezakonito, ocenjujejo na občini.

Hrvati v vojni

Slovenski upravljavci kopališč večjih težav z brisačami še ne ugotavljajo. Zato naj ukrepi ne bi bili potrebni.

Na Hrvaškem so se vse večjega problema lotili resno. Kot poročajo nekateri mediji, so v boju proti »rezervacijam plaže« že ostro nastopili v Makarski, Vodicah, Tisnemu, na otoku Ugljan in še kje. Največ težav naj bi bilo na peščeni plaži Jaz, kjer so se za sprejetje ukrepov odločili zaradi posameznikov, ki so na plaži postavili več deset ležalnikov, te pa opremili s podpisi ali jih priklenili z verigami. Zato so, kot navaja Zadarski list, domačini stvari vzeli v svoje roke ter več brisač in podlog enkrat zažgali, drugič pa so izginile v neznano.

»Vsak dan smo dobili pozive nezadovoljnih domačinov in gostov, da na nekaterih plažah ni mogoče najti prostora niti takrat, ko ni skoraj nikogar tam. Zato smo se odločili, da bodo komunalni delavci vsako jutro odstranili 'rezervacije' na plaži, lastniki stvari pa bodo te lahko dobili v občinski stavbi,« je za Zadarski list povedal župan občine Preko Karlo Novoselić in ob tem poudaril, da morajo biti javne površine prosto dostopne vsem.

Komunalni delavci v srednji Dalmaciji in še kje tako od 15. junija pa do 1. septembra pobirajo vse predmete, ki jih kopalci pustijo na plaži po 20. uri. In vse stvari, ki jih najdejo na plaži, nadzorniki obravnavajo kot zapuščene, zaradi česar jih odstranijo. Lastniki pa lahko kopališko opremo in osebne stvari, ki so jih pustili na plaži, prevzamejo naslednji dan v prostorih komunalnega redarstva.