Alpski dnevi

Igra za varovanje podnebja

sta
13. 7. 2016, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Okoli 100 gospodinjstev iz sedmih alpskih držav je v okviru igre 100max – varstvo podnebja skozi igro v Alpah preizkusilo, kaj pomeni podnebju prijazen način življenja.

wikipedia
Podnebju prijazno življenje, ki je prav tako kakovostno, je možno tudi v Alpah.

Rezultati so po navedbah Mednarodne komisije za varstvo Alp (Cipra) pokazali, da je podnebju prijazno življenje v Alpah možno in tudi kakovostno. Okoli sto gospodinjstev sedmih alpskih držav je s pomočjo podnebne igre, ki je potekala v sklopu projekta 100max, ugotavljalo, ali in na kakšnem način bi lahko preživela, če bi bila dnevna poraba emisij posameznika omejena na 6,8 kilograma ogljikovega dioksida. Ta namreč predstavlja zgornjo mejo posameznikove vsakodnevne porabe, s katero se podnebje ohranja v ravnovesju in v skladu s pariškim podnebnim dogovorom omejuje dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja.

Marec 

Gospodinjstva so tako marca teden dni vodila evidenco o tem, kaj so porabila za hrano in oblačila in katere oblike prevoznih sredstev so uporabljala. V juniju so igro ponovili z namenom, da poskušajo zmanjšati število točk, doseženih v marcu. Najvišje možno število točk, ki jih posameznik lahko doseže, je 100, kar predstavlja 6,8 kilograma ogljikovega dioksida. »Rezultati so pokazali, da je podnebju prijazno življenje v Alpah možno in tudi kakovostno,« so sporočili iz Mednarodne komisije za varstvo Alp (Cipra), ki projekt izvaja. Junijsko število doseženih točk na osebo se je v primerjavi z marčnim v povprečju zmanjšalo za 30 odstotkov.

wikipedia
Sodelovalo je približno 100 gospodinjstev po celotnih Alpah.

Mobilnost 

Pri Cipri poleg energije za ogrevanje prostorov kot najpomembnejši vzvod za varčevanje navajajo trajnostno mobilnost. S tem, ko so se udeleženci igre odpovedali osebnemu avtomobilu in se na pot odpravili peš, s kolesom ali z javnim prevozom, so zmanjšali emisije za 30 odstotkov. Dvajsetodstotno zmanjšanje je bilo mogoče zaslediti pri prehrani, kar je predvsem posledica manjše porabe mesa. Hamburger, vreden 43 točk, ki je bil v prvem tednu sestavni del jedilnika marsikaterega sodelujočega, je v drugem tednu marsikje že zamenjala zelenjavna ponev s testeninami, vredna pet točk.

wikipedia
Vodili so evidenco o tem, kaj so porabili za hrano, oblačila ter katera prevozna sredstva so uporabljali.

Projekt 

Projektni partnerji bodo pridobljene izkušnje med drugim predstavili tudi oblikovalcem političnih odločitev. Oktobra se bodo namreč v nemškem mestu Grassau odvijali Alpski dnevi, v okviru katerih bo potekala konferenca okoljskih ministrov in ministric vseh alpskih držav, Francije, Italije, Švice, Liechtensteina, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Če bodo uspeli najti rešitev za zmanjšanje emisij, pa nam bodo to seveda sporočili.