Srca Slovenije

Veselo in po domače

sn
27. 6. 2016, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razvojni center Srca Slovenije že 16 let povezuje lokalne ponudnike, promovira njihove storitve in prikazuje moč povezovanja turizma, podjetništva, narave, ljudi in dogodkov. Vikendi odprtih vrat potekajo že drugo leto, tretji letošnji je bil v Litiji.

svet24
Na treh vikendih so predstavili že več kot 80 ponudnikov.

Do zdaj so v razvojnem centru vzpostavili tudi sistem izobraževanj in usposabljanj za ponudnike o različnih tematskih področjih, kot sta lokalna samooskrba s hrano in medgeneracijsko povezovanje. Svoje delovanje redno predstavljajo tudi na nacionalni in mednarodni ravni. 

Druženje z domačini

»Takšni dogodki so pomembni, ne samo za vse, ki so v projekt vključeni, temveč zlasti za nas, Litijane. S tovrstnimi dogodki se predstavimo širši Sloveniji, domačini pa si vzamemo čas za druženje, obiske, veselje in praznovanje,« je dejala ena od navdušenih udeleženk Vikenda odprtih vrat.

Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, pa pravi: »Vesela sem, da imajo obiskovalci z vsakim Vikendom odprtih vrat možnost spoznavati lokalne ponudnike, domače jedi in njihove izdelke. Do zdaj smo na treh vikendih predstavili že več kot 80 ponudnikov.«

svet24
Oglarska domačija Brinovec je požela velikansko zanimanje za vse dejavnosti, s katerimi se na njej ukvarjajo.

Pestro na vsakem koraku

Obiskovalci so tokrat doživeli praznično Litijo, saj je občina priredila Festival skupnosti, kjer so se predstavili društva, kmetije in podjetniki iz 12 krajevnih skupnosti in litijske mestne skupnosti. Na ogled so bile tudi muzejske zbirke, galerije in kmečke domačije. Te so predstavile življenje na kmetiji in obiskovalce popeljale po notranjih prostorih, ki se jim je včasih reklo kar »hiša«. Domače sire je bilo mogoče okušati na Domačiji Paternoster, kjer se z njihovo pridelavo ukvarjajo že več kot 20 let. »Obiskovalce najbolj pritegneta spanje na seniku in priložnost, da se preizkusijo v kmečkem načinu življenja,« je dejal gospodar Ignac Paternoster. Navdušenci jahanja pa so se v Konjeniškem klubu Litija naučili osnov western jahanja ter se preizkusili v metanju lasa in podkev. »Pri živalih, zlasti konjih, je pomembno, da se z njimi pogovarjamo. Da nas začutijo. Vse to učimo otroke in odrasle, ki pridejo k nam. Delo s konjem da otroku avtoriteto, ki jo pozneje v življenju potrebuje tako v šoli kot na profesionalni poti,« je povedal Aleksander Gombač, predsednik konjeniškega kluba.

svet24

svet24