PAPIRUS

Evangelij Jezusove žene je najverjetneje potegavščina

ud
22. 6. 2016, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skoraj gotovo je, da je evangelij Jezusove žene nič več kot sodobno ponarejanje. Leta 2012 ga je pri Walterju Fritzu odkrila harvardska profesorica Karen King.

wikipedia
Zvitek naj bi izviral iz druge polovice drugega stoletja in je napisan v koptskem jeziku.

Kontroverzni papirus vsebuje besedno zvezo »moja žena«. V njem je zapisano drugačno Jezusovo sporočilo, kot ga pridiga Cerkev. Papirus naj bi bil del evangelija, v katerem Jezus govori o svoji ženi kot o svoji čisto verodostojni učenki. Zvitek naj bi izviral iz druge polovice drugega stoletja in je napisan v koptskem jeziku. Slog in vsebina evangelija sta zelo blizu evangelijem po Mariji Magdaleni, Tomaži in Filipu, ki govorijo o zakonski zvezi med moškim in žensko.

ZAKON

Profesorica Karen King: »Trenutno se zdi, da je papirus, ki mi ga je dal Fritz, izmišljotina.« 

Tako so se pojavila številna vprašanja glede njegovega zakonskega ali samskega stanu ter zakonske zveze na splošno. Papirus so v zadnjih nekaj letih že večkrat pregledali, vendar so si rezultati teh pregledov zelo nasprotujoči. Pred kratkim pa je Karen King priznala, da je bila po vsej verjetnosti zavedena in da je papirus ponaredek. »Trenutno se zdi, da je papirus, ki mi ga je dal Walter Fritz, izmišljotina,« je dejala Kingova. Vendar še zmeraj ni stoodstotno prepričana o tem, pa čeprav ima papirus zelo vprašljiv izvor.