New York

Alkohol bodo lahko pili dve uri prej

STA/U. K.
22. 6. 2016, 22.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potrdili so predlog zakona, ki premika začetek točenja alkoholnih pijač v nedeljo z 12. ure na 10. uro zjutraj. Tako bodo lahko poleg priljubljenega ameriškega bruncha stregli tudi raznovrstne alkoholne pijače, ki jih do zdaj niso smeli. Restavracije in bari so s spremembo zadovoljni.

Arhiv Svet24
Prepoved je predvsem vplivala na športne bare, še posebej v času evropskega nogometnega prvenstva in drugih prireditev na drugi strani sveta.

Kongres države New York je potrdil predlog zakona, ki začetek točenja alkoholnih pijač v nedeljo premika z 12. na 10. uro zjutraj. Restavracije in bari so želeli premik uradnega začetka popivanja na osmo uro zjutraj, vendar so s pobudo guvernerja Andrewa Cuoma vseeno zadovoljni. 

Zakon mora še podpisati guverner, ki meni, da je treba majhne pivovarne podpirati. 

ZAKON 

Po zakonu, ki sega še v čase prohibicije na začetku 20. stoletja, so lahko v New Yorku začeli točiti pijače v nedeljo šele po 12. uri. To je kvarilo posle restavracijam, ki so za kombinacije poznega zajtrka in zgodnjega kosila, tako imenovanega bruncha, gostom ponujale tudi alkoholne pijače, po navadi razne mešanice s sokovi, kot je mimoza ali bloody mary. Newyorčani so morali potrpežljivo čakati, da je ura odbila 12, ali pa so našli restavracijo, v kateri so se na prepoved požvižgali.

PREPOVEDANO 

20. stoletje – Zakon sega v čas prohibicije na začetku prejšnjega stoletja. 

Jutranja prepoved točenja alkohola je najbolj motila lastnike barov, še posebej športnih barov, kjer se ob popivanju gledajo športne tekme. Prepoved je posebej boleča denimo zdaj v času evropskega nogometnega prvenstva ali drugih prireditev na drugi strani sveta. Zakon mora podpisati še guverner, ki pravi, da ima New York številne majhne pivovarne in odlične varilce žganih pijač, ki jih je treba podpirati. Torej če se odpravljate tja, ne pozabite, da boste poleg bruncha lahko spili tudi kakšen kozarček žganega.