Zanimivosti

Čakajo, da eksplodirajo

ud
20. 5. 2016, 21.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za večino ljudi, če naredijo majhno napakico, ni konec sveta. Za tiste, ki čistijo svet min, pa je lahko že en napačen gib ali poteza odločilna. Tako je pri njih tanka meja med življenjem in smrtjo.

wikipeda

facebook
Ian Mansfield ima kar dve desetletji izkušenj iz vojske.

Ian Mansfield je preživel več kot dve desetletji v avstralski vojski, preden se je odločil za humanitarno delo ter začel pobirati ali razstreljevati mine. Iz prve roke je videl, kakšne posledice ima lahko eksplozija teh predmetov, če ima kdo nesrečo in mino sproži. »Ko so enkrat v zemlji, mine ne izbirajo med prijatelji in sovražniki, človekom ali živaljo, žensko ali otrokom. So dolgo obstojne in dobesedno tempirane bombe,« je dejal Mansfield. Njihov namen je pobiti ali hudo pohabiti. V več kot 50 državah imajo aktivne programe odstranjevanja min. Pred kratkim je avstralski odstranjevalec min umrl v Iraku, medtem ko je odstranjeval mino. Žrtev je bila stara okoli 50 let in je vodila skupino 30 odstranjevalcev min.

wikipedia
Naprava za zaznavanje kovine je najbolj zanesljiva pri iskanju.

MINE

Mansfield je povedal, da je nevarnost min ves čas v mislih odstranjevalcev. Da je delo dobro opravljeno, kot meni, so ključni dober trening, usposobljenost, oprema in pa izredno dobro načrtovanje. Ampak včasih tudi to ni dovolj. »Zdaj je veliko zemeljskih min odstranjenih tudi s strani civilistov. Profesionalci namreč trenirajo domačine, kako lahko sami odstranijo mine. Domačinom odstranjevanje min daje plačo in spretnosti. Seveda če imajo dovolj motivacije, da svoji državo očistijo min. Poleg tega je to v teh, trenutno vojnih državah, kot sta Sirija in Irak, prvi korak, preden se lahko vrnejo begunci,« je dejal.

wikipeda
Pred kratkim je mina ubila avstralskega odstranjevalca min. Menijo, da je bila njegova ekipa ujeta.

USPOSABLJANJE

Pri uspešnem odstranjevanju min sta najpomembnejši zdravo tveganje in predvidevanje. To pomeni, da predvidevaš, katera naprava leži v zemlji. »Mine so dokaj standardno orožje za večino držav. Poleg tega jih je izjemno lahko izdelati,« je pojasnil Mansfield. Problem pa se je pojavil zdaj, ko se je število teh improviziranih eksplozivnih naprav izjemno povečalo. Te so večje in seveda veliko bolj nevarne. Ko je Mansfield bral poročila o smrti prej omenjenega odstranjevalca min, je menil, da je njegovo smrt povzročila takšna mina. »So veliko zahtevnejše za detonirati in zanje potrebuješ veliko višjo stopnjo izobraževanja,« pravi. V večini primerov so te mine narejene tako, da uničijo tanke, tako da jih raznesejo, kar pa pri standardiziranih minah ni bila vedno opcija.

EKSPLOZIJA

»Pri improviziranih minah imaš dve opciji. Ali jih deaktiviraš ali jih prestaviš. In ravno to je nevarno, saj so ljudje, ki so jih nastavili, lahko zelo zviti,« je komentiral Mansfield. Improvizirane mine je mogoče aktivirati z mobilnim telefonom in zaradi tega so še mnogo bolj nevarne. Dodal je, da so humanitarci skoraj prestopali meje, ko so odstranjevali mine v severnem Iraku, kjer so aktivna območja spopadov. Večina humanitarnih organizacij ne želi priti tako blizu »akcije«. Pri smrti avstralskega odstranjevalca pa je šlo za izjemno nesrečen primer. Na terenu ni tipičnega dneva, meni Mansfield. Najbolj značilna za odstranjevalce je naprava za zaznavo kovin, ki je tudi najbolj zanesljiva. Poleg tega pa uporabljajo pse, ki so trenirani, da izvohajo mino in nanjo pokažejo. Čeprav je to zelo zahtevno delo, je Mansfield z njim zelo zadovoljen.