Gospodar prstanov

Zloglasna Poč gonobe se spet prebuja

J.P.
16. 5. 2016, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ognjenik kaže vse več znakov življenja, opozarja vulkanolog Brad Scott. »Nedavni ogledi so potrdili, da iz Ruapehua uhaja vedno več vulkanskih plinov,« je dejal.

Poč gonobe, kot je bila prikazana v trilogiji Gospodar prstanov.

A ne le plini – Brad Scott z novozelandskega inštituta GNS Science razlaga, da so aprila zaznali več potresnih sunkov, od prejšnjega meseca pa je v porastu tudi temperatura kraterskega jezera. Ta je s 25 stopinj Celzija narasla na 46 stopinj Celzija. Kar ne pomeni, da bo ognjenik v bližnji prihodnosti zagotovo izbruhnil, saj se kratersko jezero segreva in ohlaja tudi v okviru naravnih ciklov. Teh so od leta 2010 zabeležili osem, strokovnjaki pa niti enega niso povezali z izbruhom.

Filmska in satelitska različica

Pretirana skrb je odveč

Vseeno pa so plini v navezi s seizmično aktivnostjo in porastom temperatur dovoljšen razlog, da se ljudje začnejo izogibati kraterja. Dobra novica je, da je pretirana skrb odveč, če ognjenik dejansko izbruhne. Ruapehu je namreč najbolj aktiven ognjenik na Severnem otoku Nove Zelandije, od leta 1945 pa je izbruhnil kar 60-krat. Večina izbruhov je bila manjših.

Ognjenik je nazadnje izbruhnil leta 2007, poškodovana pa je bila le ena oseba – pohodnik, ki mu je noga obtičala pod skalo. Ruapehu se namreč nahaja v osrčju Narodnega parka Tongarino in resne grožnje ne predstavlja, če seveda ni ljudi v bližini.

Na velikem platnu

Geonetovi strokovnjaki (Geonet je novozelandska agencija, ki spremlja tamkajšnje geološke grožnje) bodo v naslednjih tednih še naprej spremljali nemirno območje. V tem času pa upajmo, da bodo vsi oboževalci Gospodarja prstanov upoštevali opozorila oblasti in ne zahajali v bližino ognjenika. Ta je namreč v trilogiji svoje lice posodil zloglasni Poči gonobe.