Ustvarjalnost dijakov

E-kolesa

uk
10. 5. 2016, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je petič organizirala tekmovanje v izdelavi električnih koles. Z njim želijo predvsem spodbuditi ustvarjalnost dijakov in študentov tehnike.

Arhiv izvajalca

Kot poudarjajo organizatorji iz laboratorija za energetiko, želijo v sodelovanju z Mestno občino Maribor in podjetjem Elektro Maribor ter drugimi deležniki širiti splošno ozaveščenost o nujnosti učinkovite rabe energije v prometnem sektorju. Letošnjega dogodka se je udeležilo šest ekip iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor, Elektrotehniške-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, Šolskega centra Škofja Loka in ljubljanske fakultete za elektrotehniko. 

Arhiv izvajalca
Letošnjega dogodka se je udeležilo šest ekip iz vse Slovenije.

Tekmovanja

Tekmovalna kolesa so razdeljena v cestno in odprto kategorijo, udeleženci pa so tekmovali v treh disciplinah. Dopoldne sta potekali tekmovanji v premagovanju razdalje in naklona na hipodromu v Kamnici in na bližnji klančini, kjer so preverjali zmogljivost baterij in moč motorjev, popoldne pa se je dogodek preselil na Trg svobode, kjer je potekalo tekmovanje v spretnostni vožnji po poligonu, ocenjevali so funkcionalnost e-koles. 

E-mobilnost

V sklopu tretje tekmovalne discipline bo potekal dogodek e-mobilnosti, na katerem se bodo javno predstavile ekipe in že uveljavljene dobre prakse s področja energetike in trajnostne mobilnosti. Obiskovalci so se lahko seznanili še s trgom ultra lahkih električnih vozil.