Zanimivosti

Čudež iz narave – brezov sok

Sonja Javornik
9. 4. 2016, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za vsako zdravilo raste rožica, pravijo. No, za brezov sok lahko mirno trdimo, da ozdravi več kot samo eno težavo. Ne le da je izjemno koristen za organizem, Robert Bartol, ki tudi to sezono pridno zbira ta sok, je opazil celo izjemne pomlajevalne učinke.

osebni arhiv Roberta Bartola
Robert Bartol, nabiralec brezovega soka

Brezov sok ni novost v zdravilstvu, kajne?

Koristi brezovega soka so bile znane že v zgodovini in zdaj je čas, da se spomnimo na to tekočino, ki se pridobiva prav spomladi.

Kdaj ste prvič slišali za koristne lastnosti brezovega soka?

Brezov sok sem spoznal v Arhangelsku na severu Rusije. Pokusil sem ga in zdel se mi je zanimiv. Ocenil sem, da je boljši od vode, vendar slabši od jabolčnega ali pomarančnega soka, in za nekaj časa pozabil nanj. Pred letom in pol sem se pogovarjal s prijateljico Olgo, zdravnico iz Kijeva. Med pogovorom je začela stokati, začutila je zbadanje v ledvicah. »Brezov sok bom morala piti,« je rekla. Takrat sem na ta dar narave začel gledati drugače.

Kako ste se potem dodatno izobrazili glede tega?

Takoj sem poklical prijatelja z Univerze Lomonosova, doktorja gozdarstva Vitalija Petrika. V nekaj dneh sem dobil ustrezno literaturo, ki sem jo prevedel, znanje pa preizkusil v praksi lansko pomlad. Z rezultati sem bil zadovoljen. Posebej pa me je razveselila novica iz Kalifornije, ki jo je 8. januarja 2015 objavil časopis Medical Daily. Brezov sok postaja svetovni trend, njegove zdravilne lastnosti pa splošno znane.

osebni arhiv Roberta Bartola
Gospod Bartol se je pridobivanja učil na severu Rusije, kjer se brezov sok tradicionalno uporablja v ljudskem zdravilstvu in medicini.

Brezov sok torej ni nova stvar, z njim so se zdravili že naši davni predniki, a smo žal na njegove koristne lastnosti precej pozabili …

Ljudje so se verjetno pridobivanja drevesnih sokov lotili že v neolitiku, prvi pa je brezov sok opisal arabski popotnik Ahmed ibn Fadlan leta 921 na potovanju po povolškiBolgariji.Dominikanski menih Albertus Magnus je leta 1240 omenil proizvodnjo brezovega vina, ki je bilo v 19. stoletju priljubljen napitek princa Alberta, moža angleške kraljice Viktorije.

Italijanski botanik Pietro Andrea Mattioli je leta 1561 kot prvi opisoval zdravstvene učinke brezovega soka. Uporabljali so ga za odstranjevanje ledvičnih kamnov ter zdravljenje vnetja mehurja in želodčnih ran. Leta 1772 je bil brezov sok na Danskem vključen v farmakopejo (knjigo zdravil). Napoleonov glavni zdravnik, baron Pierre-François Percy, ga je označil za nepogrešljivo zdravilo za zdravljenje revmatičnih obolenj, protina in težav z mehurjem.

Tudi Slovencem sok breze ni povsem tuj. Že plemeniti Janez Vajkard Valvasor v svoji znameniti knjigi Slava vojvodine Kranjske opisuje pridobivanje zdravega napitka iz brezovega soka. Zapiski govorijo o pridobivanju brezovega soka na Koroškem na koncu 19. stoletja. V sredini 20. stoletja so brezov sok še pridobivali v okolici Logatca na Notranjskem.

Odkritja iz laboratorija so navdušila

Leta 2012 je laboratorij za bioanalizo in biodozimetrične metode latvijske univerze izvedel teste brezovega soka in vitro in in vivo na 50 udeležencih in ugotovil, da aktivne substance brezovega soka obnavljajo zgornje sloje kože ter zmanjšujejo pigmentacijo. Globlji sloji kože so postali elastičnejši, saj brezov sok spodbuja ustvarjanje novega kolagena. 

Kako je torej mogoče, da smo v zadnjem času kar pozabili na to zdravilno pijačo?

Brezov sok ni bil nikoli popolnoma pozabljen. Vsak dan srečujem ljudi, ki jim koristnost brezovega soka ni tuja. »Oče je z brezovim sokom odplavil ledvične kamne, babica si je z njim umivala lase.« Tega se spomnijo moji priložnostni sogovorniki …

Kakšne so vaše osebne izkušnje s pitjem tega soka?

Lani sem v šestih tednih popil 30 litrov brezovega soka. Po tretjem dnevu se je začelo pospešeno odvajanje vode, deseti dan sem pri britju začutil skoraj čudežno pomladitev kože. Popustila je napetost v trebušni votlini, bolečine v sklepih so skoraj izginile. Ker lakote nisem čutil tako močno kot običajno, sem v dveh mesecih brez sprememb življenjskih navad izgubil šest odstotkov telesne teže. Z ledvicami nisem imel težav nikoli, funkcija jeter pa se je v času pitja brezovega soka za deset odstotkov približala normalni vrednosti.

Sok se pridobiva prav v tem času, kajne? Koliko časa pa je potem užiten?

Da, začetek pomladi je čas, ko se sok pridobiva. Svež brezov sok v hladilniku zdrži od tri do štiri dni. Potem se začne proces kisanja. Tak sok je nekaterim celo bolj všeč od svežega. Letos bomo opravili mikrobiološke analize skisanega brezovega soka. Takrat bo znano, ali ga lahko priporočamo ali ne. Strokovno konzervirani brezov sok pa ima rok trajanja 12 mesecev.

Za koga je brezov sok še posebej koristen?

Naravni brezov sok je idealen za vse, ki jedo dosti industrijsko pripravljene hrane, imajo utrujena ali oslabljena jetra, popijejo preveč alkoholnih pijač, kadijo ali so stalno pod vplivom stresa, imajo oslabljeno imunost ali jemljejo velike količine zdravil (statini, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, antidepresivi, protivnetna zdravila, kortizon ali analgetiki). Brezov sok je primeren za ljudi, ki jih muči zaprtje, imajo težave pri uriniranju ali težave zaradi zadrževanja vode.

osebni arhiv Roberta Bartola
Začetek pomladi je čas, ko se sok pridobiva. Svež brezov sok v hladilniku zdrži od tri do štiri dni, potem se začne proces kisanja. Tak sok je nekaterim celo bolj všeč od svežega.